Commerzbank: Προειδοποιεί για φούσκα στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 17:15
UPD:17:17
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

H Eυρωζώνη κινδυνεύει με μια νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιούν αναλυτές της Commerzbank, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του τρίτου γύρου χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Η ΕΚΤ δέχεται εκκλήσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να στηρίξει την αναιμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ο τρίτος γύρος στοχευμένων δημοπρασιών χρηματοδότησης(TLTROs) δείχνει ότι η ΕΚΤ στρέφεται προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης, έχοντας ολοκληρώσει στα τέλη του 2018 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Η επεκτακτική πολιτική της ΕΚΤ έχει κάποιο κόστος, υπό τη μορφή των υψηλότερων τιμών στέγης, που ήδη φαίνονται πολύ υψηλές σε ορισμένες χώρες και η απειλή για μια φούσκα στην αγορά ακινήτων αποτελεί πλέον πραγματική πιθανότητα», προειδοποιεί η Commerzbank σε μελέτη της.

Η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι τιμές κατοικιών αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες οικονομίες σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Με αύξηση περίπου 4,5% το 2018, η Γερμανία κινείται πάνω από το μέσο όρο στους ρυθμούς αύξησης των τιμών στέγης, ενώ σε Σλοβενία και Λετονία οι τιμές κατοικιών σημειώνουν διψήφια ποσοστά αύξησης.

Σε Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, οι τιμές κατοικιών καλπάζουν με ρυθμούς σχεδόν 10%.

«Η σχέση ανάμεσα στις τιμές κατοικιών και τα ενοίκια, που αποτιμά την αξία του ακινήτου, έχει διευρυνθεί πάνω από 10% από τις αρχές του 2015, με την αγορά κατοικιών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να εμφανίζει ενδείξεις φούσκας», σημειώνει η Commerzbank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα