Περαιτέρω διαρθρωτική προσαρμογή συστήνει η Κομισιόν

Ζητεί έλεγχο των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 13:58
UPD:15:09

Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με το πρόβλημα της στατιστικής αναθεώρησης, η οποία μπορεί κατά κάποιο τρόπο να επηρεάσει την κατά τα άλλα σημαντική μείωση του ελλείμματος της. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα συμπεράσματά της μετά την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ελλάδας είναι ένας διαρθρωτικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ( σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους και χωρίς έκτακτα μέτρα), γεγονός που είναι σύμφωνο με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πρόοδος προς το μεσοπρόθεσμο στόχο υπολείπεται από τον ετήσιο ρυθμό προσαρμογής του 0,5% που ορίζεται στο σύμφωνο, γεγονός που σημαίνει ότι ο στόχος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού δεν θα επιτευχθεί εντός της περιόδου που καλύπτεται από το πρόγραμμα. Αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να παρέχει ικανό περιθώριο ασφάλειας ώστε το έλλειμμα να μην υπερβεί το κατώφλι του 3% υπό κανονικές συνθήκες μακροοικονομικών διακυμάνσεων.

Επίσης, παρά τη σημαντική προσπάθεια διόρθωσης που καταβλήθηκε το 2005, η οποία επέτρεψε στο έλλειμμα να μειωθεί από 6,6% κατά το προηγούμενο έτος σε 4,3%, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο καλά από τα αναμενόμενα. Το μακροοικονομικό σενάριο που επελέγη είναι μάλλον αισιόδοξο και δεν παρέχονται πληροφορίες όσον αφορά τα προβλεπόμενα μέτρα προς το τέλος του προγράμματος. Επιπλέον, εκκρεμούν ακόμα ορισμένα στατιστικά ζητήματα που έχουν σχέση με υπερεκτίμηση των πλεονασμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2005, με πιθανές επιπτώσεις στα έτη 2006 και εξής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί σε 107,9% του ΑΕΠ το 2005, γεγονός που την τοποθετεί στη δεύτερη θέση στην Ένωση μετά την Ιταλία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση «στοχεύει να το μειώσει περαιτέρω για να περάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του ορίου του 100% το 2008, γεγονός το οποίο είναι αξιέπαινο, ιδιαίτερα ενόψει των υψηλών κινδύνων που δημιουργούν για την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών οι μελλοντικές συντάξεις και οι δαπάνες που έχουν σχέση με την ηλικία».

Συνολικά, αναφέρει η Κομισιόν, το πρόγραμμα είναι συνεκτικό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2006, υπό τον όρο ότι η προβλεπόμενη προσαρμογή θα εφαρμοστεί πλήρως και υπό την επιφύλαξη της επίπτωσης ενδεχόμενων συμπληρωματικών στατιστικών αναθεωρήσεων.

Όπως προσθέτει η Επιτροπή θα ήταν επίσης ενδεδειγμένο για την Ελλάδα να συνεχίσει περαιτέρω διαρθρωτική προσαρμογή προς το μεσοπρόθεσμο στόχο, να εξασφαλίσει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί με ικανοποιητικό ρυθμό προς την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στο συγκεκριμένο τομέα ώστε να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, και τέλος να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την επεξεργασία στατιστικών για τα δημόσια οικονομικά.

Το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα