ΠΑΣΟΚ: Oι κατακερματισμένες προμήθειες οδηγούν σε υψηλές τιμές και αδιαφάνεια

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 17:12

Επερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, για τις κρατικές προμήθειες.

«Η κυβέρνηση, λόγω της αστοχίας και της αναποτελεσματικότητας των Επιτροπών προμηθειών των "ημετέρων", που οδηγούν σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, αναγκάζεται να χορηγεί πλήθος εξουσιοδοτήσεων για τη διενέργεια των διαγωνισμών, από τους ίδιους τους φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να εκτελούνται κατακερματισμένες προμήθειες, οι οποίες, αφ' ενός οδηγούν σε υψηλές τιμές και σε φαινόμενα αδιαφάνειας και αφ' ετέρου δεν μπορούν να δώσουν καμία αναπτυξιακή προοπτική και στήριξη σε κάποιο κλάδο της οικονομίας.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, είναι η εξαγγελία και η προσπάθεια του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και αναλωσίμων των Νοσοκομείων της χώρας, να μην γίνονται κεντρικά, αλλά από κάθε Νοσοκομείο χωριστά... Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα από την τραγική κατάληξη που είχε ο κατακερματισμός των Κρατικών Προμηθειών, που επέβαλλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, επί των πρακτικών τεχνικής αξιολόγησης από τις αρμόδιες Επιτροπές, η ακολουθούμενη σήμερα διαδικασία είναι πρωτόγνωρη. Σύμφωνα με αυτή, οι Επιτροπές ενστάσεων καλούνται να γνωμοδοτήσουν αν η υποβληθείσα ένσταση, κατά του πρακτικού τεχνικής αξιολόγησης, γίνεται αποδεκτή ή όχι. Σε καταφατική περίπτωση, η ένσταση αποστέλλεται για επαναξιολόγηση στο πρωτοβάθμιο όργανο, του οποίου η αρχική τεχνική γνωμοδότηση προκάλεσε την ένσταση. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Επιτροπές ενστάσεων διπλασιάστηκαν και πλαισιώθηκαν, εκτός από τα μόνιμα μέλη και με πληθώρα ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, για υποβοήθηση του έργου τους.

Τέλος, η ρύθμιση για πληρωμή παράβολου, από 1.000 € μέχρι 5.000 €, για την άσκηση του νομίμου δικαιώματος των προμηθευτών, για υποβολή ένστασης, δεν μπορεί να εξηγηθεί, παρά μόνο σαν προσπάθεια ελάφρυνσης των αναποτελεσματικών επιτροπών ενστάσεων αφ ενός και αφ ετέρου σαν προσπάθεια πριμοδότησης των οικονομικά εύρωστων εταιρειών...

Επερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης

- Για τα αναξιοκρατικά και ιδιοτελή κριτήρια επιλογής των Προέδρων (πλην των Επιτροπών ενστάσεων και Ε.Κ.Π.) και των μελών των Επιτροπών Προμηθειών που οδηγούν σε αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

- Για την πολιτική της υποβάθμισης της Κεντρικής Εκτέλεσης των Προμηθειών,

- Για την ανεξήγητη καθυστέρηση του έργου του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών Δημοσίου,

- Για την απαράδεκτη θέσπιση εμποδίων στην άσκηση του νομίμου δικαιώματος στις ενστάσεις,

- Για την τηρούμενη, σήμερα, απαράδεκτη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, που υποβάλλονται εναντίον πρακτικών τεχνικών αξιολογήσεων, που έχει μετατρέψει τις Επιτροπές αυτές σε σχεδόν διακοσμητικές με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώνει η λειτουργία τους, την διαφάνεια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα