Ευκαιρίες για Eλληνες επιχειρηματίες στη Ρουμανία

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 18:03
UPD:18:09

Πρόσκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρουμανία και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που προωθούνται στη γειτονική χώρα, τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων, στην οποία δραστηριοποιούνται ήδη 3.100 ελληνικές επιχειρήσεις, αποτελεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και το Ρουμάνο υπουργό Εμπορίου Γιούλιου Βίνγκλερ, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 18ης Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής στο Βουκουρέστι.

Με το πρωτόκολλο, προσδιορίζονται οι τομείς προώθησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, και απαριθμούνται τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων).

Η ρουμανική πλευρά κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες και ειδικότερα τις κατασκευαστικές εταιρείες να δείξουν ενδιαφέρον για την κατασκευή οδικών αξόνων, αφού το εθνικό τους δίκτυο δεν ξεπερνάει τα 210 χλμ.

Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται παράλληλα για την ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Τέσσερα, τμήμα του οποίου έχει συμφωνήσει να κατασκευαστεί με τη Βουλγαρία και ζήτησε από τη Ρουμανία να δεσμευθεί για τη συνέχισή του ως τα σύνορα Ρουμανίας - Ουγγαρίας. Ο διάδρομος αυτός θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα.

Οι Ρουμάνοι ζητούν και τη συμμετοχή ξένων επενδυτών για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των υποδομών στον τομέα της παιδείας.

Ενας σημαντικός τομέας που ανοίγει πόρτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι και η ενέργεια, «στην οποία θα δώσουμε μεγάλο βάρος», όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης στη Ρουμανία. Η ελληνική πλευρά μετέφερε το ενδιαφέρον της ΔΕΗ και του ΤΕΕ, οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν κατ' αρχήν στην παροχή τεχνογνωσίας και στη συνέχεια να αναλάβουν δραστηριότητες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν και τα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να εγκαταστήσουν σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων και να διαμορφώσουν τις γύρω περιοχές κατά μήκος των οδικών αξόνων.

Νέα έργα ΕΣΟΑΒ

Η συνεργασία με το ΕΣΟΑΒ, η οποία προβλεπόταν από το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα 2002-2006, αποφασίστηκε στη διυπουργική του Βουκουρεστίου να παραταθεί ως το 2011, αλλά θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση στην έγκριση των νέων έργων για να γίνει δυνατή η υλοποίησή τους και μετά το 2007, οπότε η Ρουμανία εντάσσεται στην Ε.Ε. και απαγορεύεται η έγκριση νέων έργων με αυτή τη διαδικασία.

Για τη Ρουμανία έχει προβλεφθεί συνολικά το ποσό των 70,43 εκατ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες έργων. Στην κατηγορία των έργων δημοσίων επενδύσεων και στο πλαίσιο επίσπευσης των εγκρίσεων, η Ελλάδα έχει προεγκρίνει:

- Δημιουργία ιατρικού κέντρου για επείγοντα περιστατικά στο Τάργκου Μούρες (το έργο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί είναι πιλοτικό και αν έχει ικανοποιητικά αποτελέσμα, θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες).

- Την ανακαίνιση μουσείου στην Κοστάντζα.

- Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιστρια.

- Ανακατασκευή τουριστικού λιμανιού στην Τούλτσα

- Ανακατασκευή των υποδομών του χωριού Ισβοάρελε, όπου ζούν 3.500 Ρουμάνοι ελληνικής καταγωγής.

Είναι τα πρώτα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ στη Ρουμανία. Στην κατηγορία των μικρών έργων εγκρίθηκε σήμερα η χορήγηση 45.000 ευρώ για την εκπαίδευση του προσωπικού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ρουμανίας.

Την ισχυρή ελληνική επενδυτική παρουσία στη Ρουμανία υπογράμμισαν και οι δύο πλευρές. Πρωτοπορούν ο τραπεζικός τομέας, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Κατασκευές και οι εταιρείες Τροφίμων. Επί συνόλου 3.100 ελληνικών επιχειρήσεων, οι 800 είναι οι πλέον δυναμικές και το σύνολο του επενδυμένου, άμεσα ή έμμεσα, ελληνικού κεφαλαίου ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2005 η αξία του διμερούς εμπορίου έφθασε τα 850 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της Ελλάδας που υπήρχε στο παρελθόν, σχεδόν ισοσκελίσθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα