Με οδηγό την ενέργεια

Σε ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ - ρεκόρ παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες καθώς η φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων ώθησε προς τα πάνω τις μετοχές εταιρειών ενέργειας όπως της Suez, ενώ τα στοιχεία για το βασικό πληθωρισμό των ΗΠΑ που ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών κατεύνασαν τις ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,6% στις 1.358,08. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ταξινομήθηκαν στην κορυφή των κερδισμένων, προσθέτοντας συνολικά 1,9% στον κλάδο μετά την προσφορά της E.OΝ για την ισπανική Endesa.

Επικεφαλής των κερδών τέθηκε η μετοχή της γαλλικής Suez με κέρδη 5,6% έπειτα από ανακοίνωση της ιταλικής Enel ότι το σχέδιό της για εξασφάλιση μεριδίου στη βελγική Electrabel δεν αποκλείει πιθανή προσφορά για τη μητρική Suez. Αναλυτές της JPMorgan επισημαίνουν ότι οι συγχωνεύσεις θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών τις προσεχείς ημέρες.

Αντίθετα πτώση σημειώθηκε στον κλάδο τηλεπικοινωνίας μετά την είδηση ότι η Deutsche Telekom ενδέχεται να περιορίσει τα μερίσματά της. Σημαντική άνοδο 7,7% σημείωσε η μετοχή της Heineken και 2,3% της Siemens ενώ η AngloAmerican προσέθεσε 2,7%.

¶νοδο κατέγραψαν και οι αμερικανικές μετοχές μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές ευαίσθητων κλάδων όπως οι τράπεζες. Η μετοχή της μεγαλύτερης αμερικανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Citigroup Inc. κατέγραψε κέρδη 1,5%, ενώ της Boeing Co. 2% και ηγήθηκε του δείκτη Dow Jones.

Αντίθετες τάσεις είχαν νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 0,71%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα