EDF: Διπλάσια κέρδη από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 08:39

ΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε στο σύνολο της χρήσης, μετά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ηλεκτρισμού στον κόσμο, Electricite de France SA.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ (3,8 δισ. δολ.) το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,6 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Web site της.

Οι πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης ανήλθαν σε 51,1 δισ. ευρώ, από 46,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την EDF στις 14 Φεβρουαρίου. Οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας αυξήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη και υπερδιπλασιάστηκαν στη Βρετανία, καθώς τα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η EDF άντλησε 6,3 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών πέρυσι, με στόχο την επέκταση στην Ευρώπη. Η γαλλική εταιρεία στις 30 Σεπτεμβρίου αγόρασε μερίδιο στην Motor-Columbus AG, που έχει στην κυριότητά της μία ελβετική εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας και απέκτησε τον έλεγχο της Edison SpA, με την εταιρεία κοινής ωφελείας του Μιλάνου Aem SpA στις 26 Οκτωβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της EDF θα προτείνει μέρισμα 1,4 εκατ. ευρώ ή 79 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήτοι το 50% των κερδών της το 2005.

Οι μετοχές της EDF, οι οποίες πουλήθηκαν 32 ευρώ η μία σε επενδυτές τον Νοέμβριο, σημείωσαν χθες στο Παρίσι άνοδο 1,5%, φθάνοντας στα 41,83 ευρώ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα