ΕΚΤ: Τα αρνητικά επιτόκια «δώρο» και όχι «κατάρα» για τις τράπεζες

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 15:25
UPD:15:28
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

 

Της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων υπεραμύνθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, υποστηρίζοντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια αποτελούν περισσότερο «δώρο» παρά «κατάρα» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Η θέση της ΕΚΤ μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για την υιοθέτηση ενός συστήματος κλιμακούμενου επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και έρχεται κόντρα στους ισχυρισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν την κερδοφορία.

Το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις τράπεζες, που παραπονούνται για τον αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας να συζητήσουν πιθανά μέτρα «ανακούφισης» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης από το βάρος των αρνητικών επιτοκίων.

Μια ιδέα υπό συζήτηση είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος κλιμακούμενου επιτοκίου, μέσω του οποίου οι τράπεζες εξαιρούνται από την αρνητική χρέωση για μέρος των καταθέσεων που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ. 

Παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εξετασθούν μέτρα που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας φάνηκε να διαφοροποιεί τη θέση του . «Τα αρνητικά επιτόκια βρίσκονται πίσω από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο πρόσφατο παρελθόν και, υπό αυτή την έννοια, ήταν σημαντική "χείρα βοηθείας" στην κερδοφορία των τραπεζών», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέδριο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα προβλήματα εστιάζονται σε περισσότερο διαρθρωτικά ζητήματα, όπως τα επισφαλή δάνεια και το υψηλό κόστος, λειτουργώντας ως «τροχοπέδη» στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου.

Το σύστημα κλιμακούμενου επιτοκίου -μια πρόταση που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια, προτού απορριφθεί- δεν φαίνεται να τυγχάνει ευρείας αποδοχής μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

Η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά χαμηλή, με τον ντε Γκίντος να προβλέπει υποχώρηση και φέτος, προτού ανακάμψει με αργούς ρυθμούς την επόμενη διετία.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων(ROE) για τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα ανακάμψει πάνω από το 6% το 2021.

Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποίησε και για τον κίνδυνο φούσκας στην αγορά στέγης, εγείροντας το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις τράπεζες τη διακράτηση περισσότερων κεφαλαίων ως «μαξιλάρι» ασφαλείας. «Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και ίσως να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν καταστεί αναγκαίο», αναφέρεται στην έκθεση.
    
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα