Καραμανλής: Πύλη εισόδου ξένων επενδυτών στη Ν.Α. Ευρώπη η Ελλάδα

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 10:23
UPD:10:27

«Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργεί ως πύλη εισόδου των ξένων επενδυτών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ως πύλη μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των χωρών – μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158018.htm .

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης υπερβαίνουν τα οκτώ δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη δεύτερη θέση στη Βουλγαρία και την τρίτη στη Ρουμανία. Περισσότερες από 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις και 700 καταστήματα ελληνικών τραπεζών δραστηριοποιούνται στις Βαλκανικές χώρες.

«Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ αλλά και της Ευρωζώνης, μπορεί, θέλει και εργάζεται για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της. Χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, ασφάλειας για τις κοινωνίες μας, ευημερίας για όλους πολίτες, όλων των χωρών. Χρέος όλων μας είναι να καταστήσουμε τη Ν.Α. Ευρώπη χώρο ειρήνης, σταθερότητας και προόδου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις προσπάθειες που αναπτύσσονται στην κατεύθυνση αυτή. Εργαζόμαστε για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, σε όλους τους τομείς. Επιδιώκουμε τη σύσφιξη των διμερών και πολυμερών σχέσεων. Κεντρικός Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ανάπτυξη των υποδομών, των επενδυτικών προοπτικών και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής, Πεποίθησή μας είναι ότι η Ν.Α. Ευρώπη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο οικονομικό άλμα ανάπτυξης και ευημερίας. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλα. Λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά προς την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά ανταγωνιστικά. Δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες. Επιτρέπουν αισιοδοξία και σιγουριά, για όλες τις χώρες, όλους τους λαούς, της γειτονιάς μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα