Η Ν.Δ. ψήφισε αναγκαστικά τη ρύθμιση των 120 δόσεων και όχι γιατί το ήθελε, άλλωστε η θέση της εναντίον της ρύθμισης οφειλών είναι γνωστή από παλιά, ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ.αμφισβητώντας την αναλογιστική μελέτη όσον αφορά τις συντάξεις, θα αναγκαστεί να τις μειώσει.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απέδωσε τα χρέη των πολιτών στις προηγούμενες κυβερνήσεις διότι, όπως είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», το 97% των χρεών δημιουργήθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και έφτασαν τα 32-33 δισ. γιατί «τρέχουν», όπως προβλέπεται νομίμως, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι.
Όπως επισήμανε, «δεν δημιουργήθηκαν τα παραπάνω χρέη από τη δική μας πολιτική. Το ελάχιστο, περίπου 2%-3% όλων των οφειλών δημιουργήθηκαν στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτό, οφείλουμε να ρίξουμε ένα σωσίβιο να σωθεί ο κόσμος που πνίγεται. Η Ν.Δ θέλει να τους το αφαιρέσει γιατί είναι ξένο προς τη δική της νεοφιλελεύθερη νοοτροπία».
Όσον αφορά τις αιτιάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τα κρατικά ταμεία είναι πλέον στενά, σημείωσε:
«Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη με τη συμμετοχή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που έχει εγκριθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που βγάζει το σύστημα όπως έχει δομηθεί -και θέλει να καταργήσει η ΝΔ - βιώσιμο. Υπάρχει αναλογιστική μελέτη, η οποία κρίθηκε ως αποδεκτή από την Κομισιόν. Και έρχεται η Ν.Δ αυτό που αποτελεί επιτυχία για τη χώρα και τον λαό μας που δεινοπάθησε τα προηγούμενα χρόνια, να το θέσει σε αμφισβήτηση. Η Ν.Δ που θέλει να γίνει κυβέρνηση αμφισβητεί αυτό που αποδέχθηκαν οι δανειστές μας για να μη γίνουν άλλες μειώσεις συντάξεων».
Και πρόσθεσε ο κ. Πετρόπουλος: «Και επειδή στη βάση αυτής της αναλογιστκής μελέτης συνεχίζουμε μία θετική πορεία με τους συνταξιούχους, ας περιμένουν οι συνταξιούχοι ότι μετά από αυτήν την αμφισβήτηση της αναλογιστικής μελέτης ακολουθεί η στόχευση της Ν.Δ για μείωση συντάξεων που θα επέλθουν αναπόφευκτα, διότι, τυχόν μείωση από το 20% στο 15% των εισφορών θα επιφέρουν 2,5 δισ. έλλειμμα από την πρώτη χρονιά, το οποίο μπορεί να καλυφθεί μόνο με μείωση των συντάξεων».