Γερμανία: Τέλος(;) στο γερμανικό θαύμα - Αύξηση της ανεργίας

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 11:34
UPD:11:38
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Απροσδόκητη άνοδος της ανεργίας στην "ατμομηχανή" της Ευρώπης.

Aπροσδόκητη άνοδο σημείωσε τον Μάιο η ανεργία στη Γερμανία, για πρώτη φορά έπειτα από μία «χρυσή» διετία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να επηρεάζει και τον τομέα απασχόλησης.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 60.000, στους 2,279 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Η αύξηση των ανέργων έρχεται κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για υποχώρηση κατά 8.000. Το ποσοστό ανεργίας σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ανήλθε στο 5%.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ολοκληρώθηκαν σχεδόν 285.900 νέα συγκροτήματα κατοικιών, ο υψηλότερος αριθμός από το 2002, όμως η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν κατώτερη των προσδοκιών και προς το παρόν δεν αποκαθιστά το οξύ πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά στέγης. Η ζήτηση για ακίνητα έχει αυξηθεί σημαντικά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.

Με τη ζήτηση για κατοικίες να υπερβαίνει την προσφορά σε πολλά αστικά κέντρα, οι τιμές κατοικιών και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε πόλεις όπως Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Μόναχο και Αμβούργο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάκαμψης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, καταφέρνοντας όμως να εξέλθει από το τέλμα του προηγούμενου τριμήνου. Όμως οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τον εμπορικό πόλεμο να συνιστά πρόκληση για τους Γερμανούς εξαγωγείς, ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το ΔΝΤ έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, αναμένοντας αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0.8% φέτος. 
    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα