Δρομολογηση πλοίων με ξένη σημαία πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Στρατάκης

Σε περιόδους κρίσεων
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 14:56

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Στρατάκη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πλοία με ξένες σημαίες, προκειμένου να μεταφερθούν τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης στην Ευρώπη, μέσω ιταλικών λιμανιών.

«Θέλω να μάθω εάν αποτελεί επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ η δρομολόγηση πλοίων με ξένο πλήρωμα σε περιόδους κρίσεων», δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προηγουμένως ο κ. Στρατάκης υποστήριξε πως «το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μπορούσε να είχε μεσολαβήσει, ώστε να έχει στη διάθεσή του πλοία με ξένες σημαίες, που θα μπορούσαν να κάνουν τη μεταφορά των προϊόντων χωρίς να παρεμβαίνει κανένας».

«Τέτοιες λύσεις, σε παρόμοια περιστατικά έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την όποια εμπειρία υπήρχε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το αλαλούμ», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο κ.Κεφαλογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση εγκαλείται ότι δεν εφάρμοσε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν επί κυβέρνησης Σημίτη, τον Ιούνιο του 2002, όταν, τότε, μετά από δύο ημέρες κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, προχώρησε σε άμεση επιστράτευση.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε όπως η θέση του κ. Στρατάκη κατατεθεί υπεύθυνα από το ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και «να ειπωθεί στους ναυτεργάτες» -όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης- ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να δρομολογούνται ξένα πλοία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε περίοδο κρίσεων, χωρίς αυτό να αναφέρεται στην ΠΝΟ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε επίσης, ότι η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση δεν βασίστηκε στο καταργηθέν Προεδρικό Διάταγμα περί Γενικής Επιστράτευσης όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο Προεδρικό Διάταγμα περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης του 1974.

Απάντηση Ρουσόπουλου στα περί «φασιστικής κατοχής» στο λιμάνι του Πειραιά

Εξάλλου, το θέμα των κινητοποιήσεων και της επιστράτευσης των ναυτεργατών τέθηκε και στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου προς τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, με θέμα τις επιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών στους πτηνοτρόφους.

Με αφορμή σχετική παρατήρηση του κ.Αλαβάνου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια να μεταφέρεται εντός της αιθούσης του κοινοβουλίου η φράση του προέδρου της Ένωσης Ναυτών Αντ. Νταλακογιώργου ότι υπάρχει «φασιστική κατοχή» στο λιμάνι του Πειραιά.

«Δεν υπάρχει πουθενά στοιχείο σοβαρότητας που να αποδεικνύει ότι αυτό που κατήγγειλε ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής έχει την οποιαδήποτε βάση. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από συνταγματικά κατοχυρωμένες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Στην τοποθέτησή του, ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι αντί στις τηλεοράσεις να βγαίνουν οι υπουργοί και οι υπεύθυνοι φορείς να ενημερώνουν για τη γρίπη των πουλερικών, «βλέπουμε μια ακραία επίθεση» απέναντι σε εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ».

«Ανησυχούμε διότι η κυβέρνηση, αντί να είναι δεσμευμένη στο έργο της αντιμετώπισης των προβλημάτων, εκτρέπεται σε κυβέρνηση βίας, κοινωνικού εμφυλίου, χημικού πολέμου, διχασμών και οικονομικής διάλυσης», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε:

«Εάν δεν ακούτε την ΠΝΟ και τον ΣΥΝ, ακούστε τους δικούς σας συνδικαλιστές και βουλευτές σας, που διαφοροποιήθηκαν και σας έκαναν κριτική».

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, όταν έχουμε πολίτες που αποκλείονται, δεν μπορούν να εργαστούν ή καταστρέφονται τα προϊόντα τους. Όταν η κυβέρνηση -επί έξι μέρες- εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου, έχει το δικαίωμα να πάρει απόφαση στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Επί της ουσίας των αιτημάτων των ναυτεργατών, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι προ 12 μηνών η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε αύξηση στο εφάπαξ κατά 25% και τώρα δέχεται πίεση για νέα αύξηση επίσης 25%. Το δεύτερο αίτημά τους είναι να μηδενιστεί η φορολόγησή τους, από 6% για τους αξιωματικούς και 3% για τους ναυτεργάτες: «Υπάρχει άλλος εργαζόμενος που να ζητά να μηδενιστεί η φορολόγησή του; Να μην πληρώνει φόρο;» ανατωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα