Λύνουν τους κάβους τα πλοία

Λήξη της απεργίας μετά από μία εβδομάδα
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 16:35
UPD:16:40

ΛΗΞΗ της απεργίας αποφάσισε ομόφωνα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα δρομολόγια όλων των πλοίων θα εκτελούνται κανονικά από τις 6 το απόγευμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158123.htm . Μετά την εξέλιξη αυτή αναβλήθηκε η συζήτηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΑΝΕΚ κατά οκτώ ναυτεργατικών σωματείων.

Ωστόσο, λίγο πριν από την απόφαση της ΠΝΟ, επικράτησε και πάλι ένταση με αφορμή του απόπλου του «Δημητρούλα» χωρίς τη συγκατάθεση των ναυτεργατών.

Από την Ακτή Ξαβερίου το πρωί απέπλευσαν επτά επιβατηγά-οχηματαγωγά με νταλίκες και επιβάτες για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ από χθες το βράδυ κατέπλευσαν στις θέσεις όπου το καλοκαίρι αποπλέουν τα κρουαζιερόπλοια, 11 πλοία με 1.902 επιβάτες, 707 φορτηγά, 329 ΙΧ και 41 μοτοσικλέτες.

Κλίμα ηρεμίας επικρατούσε από το πρωί και στο λιμάνι της Πάτρας, απ' όπου οκτώ πλοία έχουν αποπλεύσει χωρίς επιβάτες και αυτοκίνητα, με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για να εκτελέσουν δρομολόγια προς την Ιταλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158074.htm .

Κανονικά γίνονται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Κυλλήνης προς την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

«Ο διάλογος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την ΠΝΟ τέλειωσε αργά προχθές το βράδυ και όταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι συνομιλίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, προχώρησε στην συγκεκριμένη απόφαση, κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εκπνοή της μέρας με την ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου».

Την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση σχετική με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» κατά το οποίο η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με ημερομηνία προηγούμενη και ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε το διάλογο με τους ναυτεργάτες. «Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο κ. Κεφαλογιάννης θα συνεχίσει τον διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος, και διαβεβαίωσε ότι «όλα όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος (για αίτημα μείωσης φορολογίας των ναυτεργατών) ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα», ενώ χθες ο πρόεδρος της ΠΝΟ είπε ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

Αναφορικά, εξάλλου, με τη δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μ. Στρατάκη (να χρησιμοποιηθούν πλοία με ξένη σημαία για τη μεταφορά των εμπορευμάτων), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «εξωφρενική άποψη» και διερωτήθη αν το ΠΑΣΟΚ την υιοθετεί. «Αυτό είναι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους ναυτεργάτες;»

Πρόκειται για προσωπικές απόψεις δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας.

Τις δηλώσεις Στρατάκη αποδοκίμασε εμμέσως η Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι οι απόψεις στο ΠΑΣΟΚ εκφράζονται από τα αρμόδια όργανα.

Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση, αφού πρώτα εξάντλησε, όπως είπαν, όλα τα περιθώρια διαλόγου, υπερασπίστηκαν στη Βουλή το πρωί οι υπουργοί Μανώλης Κεφαλογιάννης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158130.htm . Το ΠΑΣΟΚ εμμέσως ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να επιδείξει κρητικό φιλότιμο και ευαισθησία http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/23/1158179.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα