Η Ε.Ε. σκληραίνει τη στάση της στην εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 15:46
UPD:15:58
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Τελεσίγραφο προς την Ουάσιγκτον ότι θα αντισταθούν σε ενδεχόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να βάλουν φραγμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στέλνουν οι Βρυξέλλες, με τη στάση των δύο πλευρών να προοιωνίζεται μεγαλύτερη ένταση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

Οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες απέρριψαν την ιδέα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για συγκεκριμένες ποσοστώσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας. Στις 17 Μαϊου, ο Τραμπ ανέβαλε για έξι μήνες την απόφαση για επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, σημειώνοντας όμως ότι «οι συνθήκες ανταγωνισμού θα πρέπει να βελτιωθούν, μειώνοντας τις εισαγωγές», δίνοντας οδηγίες στον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, να επιληφθεί του θέματος στις συνομιλίες με Ιαπωνία και Ε.Ε. Στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δεν επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών. 

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαστε 100% κατά», δήλωσε η Σουηδέζα υπουργός Εμπορίου, Αν Λίντε, πριν από το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες. Ανάλογη η θέση και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν-Μπαπτίστ Λεμουέν, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τους κανονισμούς του ΠΟΕ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα