Ευφορία και στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων - «Τσίμπησαν» τα ιταλικά

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 12:46
UPD:12:57
REUTERS/Dylan Martinez

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές πυροδότησε ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές ήρε τις ανησυχίες των επενδυτών για επικίνδυνη άνοδο των εθνικιστών.

Ώθηση και στους ελληνικούς τίτλους από το ράλι της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ήταν λίγο πάνω από το 0,82%, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου υποχωρούσε στο 0,976%, εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών, λόγω των αργιών σε Βρετανία και ΗΠΑ.

«Μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους, τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, με δύο-τρίτα των εδρών», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε υπόμνημά τους. «Αλλά η χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη, και να προϋποθέτει ευρύτερες διακομματικές συμφωνίες και πειθαρχία», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. 

   Η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων κράτησε στο ραντάρ των επενδυτών τα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να παραμένουν κάτω του μηδενός. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund παρέμενε κοντά σε ναδίρ δυόμισι ετών, στο -0,121%. Το περιθώριο(spread) απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς περιορίσθηκε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, στις 264 μονάδες βάσης.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι πυροδότησαν άνοδο τριών-τεσσάρων μονάδων βάσης στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αλλά και εν μέσω αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα