Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 12:46

Ευφορία και στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων - «Τσίμπησαν» τα ιταλικά

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές πυροδότησε ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές ήρε τις ανησυχίες των επενδυτών για επικίνδυνη άνοδο των εθνικιστών. Ώθηση και στους ελληνικούς τίτλους από το ράλι της ευρωπεριφέρειας -«τσίμπησαν» τα ιταλικά. 

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές πυροδότησε ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές ήρε τις ανησυχίες των επενδυτών για επικίνδυνη άνοδο των εθνικιστών.

Ώθηση και στους ελληνικούς τίτλους από το ράλι της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ήταν λίγο πάνω από το 0,82%, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου υποχωρούσε στο 0,976%, εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών, λόγω των αργιών σε Βρετανία και ΗΠΑ.

«Μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους, τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, με δύο-τρίτα των εδρών», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε υπόμνημά τους. «Αλλά η χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη, και να προϋποθέτει ευρύτερες διακομματικές συμφωνίες και πειθαρχία», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. 

   Η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων κράτησε στο ραντάρ των επενδυτών τα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να παραμένουν κάτω του μηδενός. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund παρέμενε κοντά σε ναδίρ δυόμισι ετών, στο -0,121%. Το περιθώριο(spread) απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς περιορίσθηκε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, στις 264 μονάδες βάσης.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι πυροδότησαν άνοδο τριών-τεσσάρων μονάδων βάσης στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αλλά και εν μέσω αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.