Λεπτομερής χάρτα εργασίας για πάνω από 1,2 εκατ. ναυτικούς

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 19:39

Οι 178 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (BIT) δεσμεύτηκαν σήμερα για την εγγύηση των συνθηκών εργασίας των ναυτικών με την έγκριση σύμβασης που δίδει άδεια σε ένα κράτος να προχωρεί στην κατάσχεση του πλοίου μιας άλλης χώρας που δε θα σέβεται τους ελάχιστους κανόνες προστασίας.

Το κείμενο, το οποίο συζητούνταν εδώ και πέντε χρόνια, εγκρίθηκε με 314 ψήφους υπέρ, και τέσσερις αποχές από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, των εργατών και των εφοπλιστών των χωρών.

Η σύμβαση αυτή, η οποία επικροτήθηκε ως παράδειγμα ρύθμισης σε έναν τομέα που εξασφαλίζει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, εγγυάται το δικαίωμα των ναυτικών σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όσον αφορά την υγεία, την ασφάλεια, το κατώτατο όριο ηλικίας για πρόσληψη (18 έτη), το ωράριο εργασίας (72 ώρες το ανώτερο σε επτά ημέρες) ή τα καταλύμματα των πλοίων. Προβλέπει και τον καθορισμό από κάθε χώρα ενός κατώτατου μισθολογικού ορίου για τους ναυτικούς της, αλλά δεν ορίζει έναν τέτοιο μισθό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύμβαση, που είναι μια λεπτομερής χάρτα εργασίας για περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο ναυτικούς, προβλέπει ότι κάθε ναυτικός πρέπει να έχει κοινωνική κάλυψη, ασφάλεια ατυχήματος και αναπηρίας και τού επιτρέπει να προσφεύγει στη δικαιοσύνη μιας χώρας στην οποία ναυλοχεί το πλοίο του όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας του.

Η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 30 μόνο χώρες μέλη του ΒΙΤ, οι οποίες εκπροσωπούν το 33% του παγκόσμιου τονάζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα