BAML: Βλέπει νέα χαμηλά στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 18:02
UPD:18:07
REUTERS/Ralph Orlowski

Mε τις αγορές να χορεύουν στους ρυθμούς του εμπορικού πολέμου και την αβεβαιότητα λόγω του πολιτικού χάους του Brexit να τρομάζει τους επενδυτές, το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα γερμανικά ομόλογα, παραμένει το ύστατο καταφύγιο για τους επενδυτές. Με τα Bunds διαρκώς στο επίκεντρο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν υποχώρηση της απόδοση του γερμανικού 10ετούς σε νέο ιστορικό ναδίρ έως τα τέλη του έτους, ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν.

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch βλέπουν υποχώρηση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε νέο ιστορικό ναδίρ στο τρίτο τρίμηνο, αναθεωρώντας και την πρόβλεψη για τα τέλη του έτους, επικαλούμενοι τη στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους, λόγω κρίσιμων γεγονότων όπως το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε και σήμερα κοντά στα χαμηλά δυόμισι ετών -στο -0,13%- που είχε αγγίξει τον Μάιο, καθώς η κλιμάκωση της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και η επιβολή εκατέρωθεν δασμών φουντώνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των κρίσιμων ευρωεκλογών, ενώ το πολιτικό χάος του Brexit κορυφώνεται, με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να ανακοινώνει σήμερα την ημερομηνία παραίτησής της.

Με τις αποδόσεις να έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, πολλοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα γερμανικά ομόλογα, όπως και για τους κρατικούς τίτλους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καθώς παρατηρείται μεγάλη αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού. 

«Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για τις αποδόσεις των Bunds στο -0,10% από +0,30% στα τέλη του έτους», ανέφερε σε υπόμνημά της η ΒΑML. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας δεν αποκλείουν υποχώρηση των γερμανικών αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο -0,25% στο τρίτο τρίμηνο, καθώς πλησιάζουμε σε κρίσιμο σημείο σε διάφορα γεγονότα ρίσκου», επισημαίνεται στο υπόμνημα, με την BAML να αναφέρεται στις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, την προθεσμία για το Brexit αλλά και την προκλητική στάση της Ιταλίας.

Οι ανησυχίες μήπως η Ιταλία έλθει και πάλι σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο τις κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να προειδοποιεί ότι θα παρακούσει τις εντολές των Βρυξελλών κυριαρχούν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και 9 μονάδες βάσης, στο 2,55%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, ενώ η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου αποκλιμακώθηκε δέκα μονάδες βάσης, στο 0,47%. Το ενδεχόμενο μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, αλλά και οι ευρύτερες αναταράξεις στις αγορές λόγω εμπορικών εντάσεων είχαν ασκήσει πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Σαλβίνει να διαμηνύει ότι η μείωση των φόρων θα αποτελέσει προτεραιότητα εάν η ακροδεξιά Λέγκα επικρατήσει στις ευρωεκλογές. Στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας συνέβαλε και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τη βελτιωμένη τάση ανάληψης ρίσκου να ωθεί προς τα πάνω τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η υποχώρηση των ιταλικών συμπαρέσυρε και τους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά επτά μονάδες βάσης, στο 3,42% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να κλείνει στις 346 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 36 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα