Υποβάθμιση του ρόλου των τραπεζών ως βασικών πηγών χρηματοδότησης βλέπει ο Ρεν

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 16:49
UPD:16:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Όλι Ρεν θεωρείται από αρκετούς πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζονται νέα εργαλεία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς περιορίζεται ο ρόλος των τραπεζών ως βασικών πηγών χρηματοδότησης, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, που θεωρείται από αρκετούς πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στην Ευρώπη, ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας χορήγησης δανείων αναλαμβάνουν επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και πάροχοι καταναλωτικών δανείων», δήλωσε ο κ. Ρεν σε ομιλία του στο Ελσίνκι. Ο Ρεν απέρριψε ως «θεολογική» τη συζήτηση για το αν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει και επισήμως να αποτελέσει μέρος της εντολής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις στην Ευρώπη «διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν τους πολέμους του παρελθόντος», αν δεν υιοθετηθούν γρήγορα νέες πολιτικές ώστε να αποφευχθούν νέες κρίσεις.

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε είπε ότι οι νέες εξελίξεις, που απαιτούν παρακολούθηση στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν την ανάληψη επιπλέον κινδύνων από τα επενδυτικά ταμεία και την επένδυση σε χαμηλότερης ρευστότητας στοιχεία ενεργητικού, τη μείωση της σχετικής σημασίας των παραδοσιακών δανειακών προϊόντων σε ορισμένες χώρες και το επιθετικό μάρκετιγκ των καταναλωτικών δανείων. «Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα αλλάζουν και οι αλλαγές φέρνουν νέους κινδύνους, είπε.

 


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα