To πολιτικό ρίσκο ήρθε για να μείνει: Στην Ευρώπη και στις αγορές

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 16:30
UPD:16:30
REUTERS/VINCENT KESSLER

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι πολιτικές περιπέτειες, οι ανατροπές της κάλπης, οι τριγμοί σε κυβερνήσεις, η άνοδος ακραίων και ευρωφοβικών και τα σενάρια για τον αντίκτυπό τους στην οικονομία δεν είναι νέα κατάσταση. Τα βιώνουμε έντονα από το 2016 ή και ακόμη νωρίτερα. Οι αγορές όμως τα αγνοούσαν επιδεικτικά και συνέχιζαν ακάθεκτες το ράλι τους. Το πολιτικό ρίσκο όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά εντείνεται συνεχώς και είναι δύσκολο πια για τους επενδυτές να κλείνουν τα μάτια.

Από το χάος του Brexit έως το αβέβαιο μέλλον των κυβερνητικών συνασπισμών στη Γερμανία και την Ιταλία και από τις αντιπαραθέσεις των Βρυξελλών με τα ατίθασα παιδιά Νότου και Ανατολής έως τους φόβους για τις εξελίξεις στη Γαλλία, όλες οι πολιτικές εξελίξεις αφήνουν το αποτύπωμά τους στους δείκτες οικονομικού κλίματος και αγορών. 

Το ευρώ και η στερλίνα τον τελευταίο μήνα βρίσκονται υπό ισχυρότατη πίεση έναντι του δολαρίου, σε μία ένδειξη ότι οι εξελίξεις δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορη την αγορά συναλλάγματος. Το βρετανικό νόμισμα κινείται σήμερα κοντά στα 1,2670 δολάρια, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει κοντά στα 1,1195 δολάρια. Μάλιστα παρά την υποχώρησή τους δεν φαίνεται να μπορούν να στηρίξουν τις εξαγωγές Ευρωζώνης και Βρετανίας, που δοκιμάζονται από τις εμπορικές εντάσεις. Στο στόχαστρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται και οι μετοχές, με τους δείκτες μεταβλητότητας να ανεβαίνουν και πάλι επικίνδυνα ύστερα από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας. 

Μεγάλοι ωφελημένοι είναι τα ομόλογα, που λειτουργούν ως παραδοσιακό καταφύγιο. Αλλά και εδώ οι επενδυτές δεν παραλείπουν να στείλουν ανά καιρούς τα μηνύματά τους για τις ανησυχίες, που συνδέονται με το πολιτικό ρίσκο. Έτσι πριν από λίγο καιρό τα ελληνικά και τα ιταλικά είδαν το ράλι τους να σταματάει απότομα και τις αποδόσεις να ακολουθούν την ανιούσα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε σκαρφαλώσει έως και το 3,58%, στον απόηχο των εξαγγελιών για τις παροχές και των ενστάσεων από τους θεσμούς, ενώ στα μέσα Απριλίου ήταν κάτω από το 3,3%. Όσο για εκείνη του ιταλικού είχε απογειωθεί στο 2,8% όσο ανέβαζε τους τόνους ο Ματέο Σαλβίνι απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς». Η εικόνα έχει σήμερα βελτιωθεί για ελληνικούς και ιταλικούς τίτλους, αλλά το ασανσέρ του τελευταίου μήνα λειτουργεί ως μήνυμα αφύπνισης. 

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής και οι συσχετισμοί δυνάμεων, που θα διαμορφωθούν τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην εθνική πολιτική σκηνή των «μεγάλων» της κοινότητας θα μπορούσε να σημάνει την αρχή για μία παρατεταμένη περίοδο αναταραχής στις αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Ευρώπη ίσως και ακόμη περισσότερο από ό,τι στον σινο-αμερικανικό πόλεμο, που έχει πια κουράσει. 

Οι Ευρωπαίοι εξάλλου ετοιμάζονται για τη νέα μεγάλη μάχη αμέσως μετά την εκλογική: Αυτή που θα μοιράσει τις θέσεις εξουσίας στην Ε.Ε. Και αυτή προμηνύεται εξαιρετικά σκληρή. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα