«Ανάσα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 14:24
UPD:14:25
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από το άγριο «σφυροκόπημα» της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τις ενθαρρυντικέςδηλώσεις του προέδρου Τραμπ ο οποίος προέβλεψε ότι σύντομα θα μπει τέλος στην εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα. Παρά την «ανάσα», αυτή η εβδομάδα ήταν από τις χειρότερες του 2019 για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που αναμένεται να κλείσουν τον Μάιο στο «κόκκινο», με μηνιαία πτώση για πρώτη φορά έπειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις στα τέλη του 2018.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, με τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων και μεταλλευμάτων να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις. Η συγκρατημένη αισιοδοξία για το παγκόσμιο εμπόριο έδωσε ώθηση και στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης με τον DAX -που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» στις εμπορικές εξελίξεις- να ανακάμπτει 0,91%. Ανάλογα κέρδη και για τον CAC 40 της Φραγκφούρτης.

Η οριακή ανάκαμψη της στερλίνας έβαλε φρένο στην άνοδο του FTSE 100, που όμως κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντέδρασαν με ψυχραιμία στις ανακοινώσεις Μέι για παραίτησή της στις 7 Ιουνίου, καθώς ήταν μια εξέλιξη που είχε σχεδόν προεξοφληθεί από τις αγορές.

Οι εξελίξεις γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και την πολιτική έδωσαν τις κατευθύνσεις, με τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης να προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα