Στο β' εξάμηνο του 2007 η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας της ΕΑΒ στην Τανάγρα

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 16:40

To θεμέλιο λίθο της πέμπτης παραγωγικής μονάδας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα.

Πρόκειται για τη μονάδα αεροκατασκευών με σύνθετα υλικά (ανθρακονήματα, υαλονήματα κλπ) που αποτελούν τεχνολογία αιχμής, με ευρείες και συνεχώς αναπτυσσόμενες εφαρμογές στην παγκόσμια αεροναυπηγική βιομηχανία.

Την κατασκευή του βιομηχανικού κτιρίου έχει αναλάβει η Ακτωρ ΕΤΕ (υπεργολάβος της Eurocopter). Η συνολική δαπάνη της επένδυσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή, την εγκατάσταση του απαιτούμενου παραγωγικού εξοπλισμού, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης στο προσωπικό της ΕΑΒ που θα απασχολεί η μονάδα, ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαπάνη καλύπτεται από την εταιρεία NHI (NATO Helicopters Industry στην οποία συμμετέχουν οι Eurocopter Agusta και Fokker) και απορρέει από τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπέγραψε με το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια του νέου μέσου μεταφορικού ελικοπτέρου ΝΗ-90.

Η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Ήδη για χρονική περίοδο 7 ετών, η ΕΑΒ θα κατασκευάζει τμήματα δομής των ελικοπτέρων NH-90 και EC-135, με σύνθετα υλικά για λογαριασμό της Eurocopter και της Agusta. Ο κατασκευαστικός φόρτος για την ΕΑΒ είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω η ΕΑΒ αποκτά τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλα σύγχρονα προγράμματα, όπως τα νέα επιβατικά αεροσκάφη Airbus και A-350 Boeing 787, στη σχεδίαση του οποίου συμμετέχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Με τη σημερινή παρουσία του στην τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου αεροκατασκευών με σύνθετα υλικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης «Αρχάγγελος», στην Τανάγρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τον κ. Παπούλια συνόδευε ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Μετά τον αγιασμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη μονάδα αεροκατασκευών, όπου κατασκευάζονται τμήματα των F-16. Ο κ. Παπούλιας αποδέχθηκε πρόσκληση του προέδρου της εταιρείας να παραστεί στην εκδήλωση των εγκαινίων της νέας μονάδας και υποσχέθηκε να επισκεφθεί εκ νέου την ΕΑΒ για μια αναλυτικότερη ενημέρωσή του για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα