ΔΝΤ: Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πληρώνουν το... «μάρμαρο» των δασμών

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 17:49
UPD:17:50
REUTERS/Yuri Gripas

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αποτελούν την «παράπλευρη απώλεια» του πολέμου δασμών που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ. Τα έσοδα που εισπράττονται από τη φορολόγηση των κινεζικών αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ «επιβαρύνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου» τους Αμερικανούς εισαγωγείς, διαπιστώνει σε μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται κόντρα στους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η πολιτική προστατευτισμού γεμίζει τα ταμεία του αμερικανικού κράτους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έσοδα από τη δασμολόγηση κινεζικών αγαθών «έχουν πέσει σχεδόν ολοκληρωτικά στους ώμους των Αμερικανικών εισαγωγέων».Κίνα και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Ουάσιγκτον πριν από έναν περίπου χρόνο. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κλιμακώσει τις τελευταίες εβδομάδες την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αυξάνοντας από το 10% στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ απειλεί να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα, ύψους 300 δισ. δολαρίων, που εισάγονται από Κίνα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριζε στις αρχές Μαϊου ότι οι υψηλότεροι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα «γεμίζουν τα ταμεία του αμερικανικού κράτους» με πρόσθετα έσοδα περίπου 100 δισ. δολαρίων ετησίως, Το ΔΝΤ όμως καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό, διαπιστώνοντας ότι το διμερές εμπορικό έλλειμμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένει «σχεδόν αμετάβλητο», ακόμη και μετά τους δασμούς. 

Οι απειλές Τραμπ για αύξηση της φορολόγογησης σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολαρίων, θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να μετακυλίσουν το κόστος. «Οι καταναλωτές σε ΗΠΑ και Κίνα είναι οι χαμένοι των εμπορικών εντάσεων», επισημαίνεται στη μελέτη του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν και την οικονομική ανάπτυθξη. «Παρότι ο αντίκτυπος στηνπαγκόσμια ανάπτυξη είναι σχετικά ήπιος, οι τελευταίες εξελίξεις κλιμάκωσης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επιχειρηματικό κλίμα και την εμπιστοσύνη των αγορών, να προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και να θέσουν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019». υπογραμμίζει το ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα