Υποχώρησε η τιμή του αργού

Μετά την αποτυχία επίθεσης σε μονάδα παραγωγής στη Σ. Αραβία
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 08:45

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την αποτυχία επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσουν τις εξαγωγές της, σε συνδυασμό με το ό,τι το Ιράν, η δεύτερη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να επιτρέψει στη Ρωσία να παράγει το ουράνιό της.

Τρομοκράτες τίναξαν δύο βόμβες σε εργοστάσιο παραγωγής στη Σ. Αραβία, το οποίο διαχειρίζεται τα 2/3 της παραγωγής της χώρας, στις 24 Φεβρουαρίου. Η επίθεση δεν κατάφερε να επηρεάσει τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας, Saudi Aramco. Ιρανός αξιωματούχος της ατομικής ενεργείας, είπε ότι η ισλαμική δημοκρατία, ενδέχεται να επιτρέψει στη Ρωσία να εμπλουτίσει κάποιο από το ουράνιό της, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιβάλουν κυρώσεις.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, υποχώρησε 76 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 62,15 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Tα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 62,19 δολ. το βαρέλι σήμερα στη 1:06 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, 20% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσαν άνοδο 2,37 δολ., ποσοστό 3,9%, φθάνοντας στα 62,91 δολ. το βαρέλι στις 24 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από τις 19 Σεπτεμβρίου μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Οι εγκαταστάσεις, 50 χλμ. δυτικά του Περσικού Κόλπου, στην πόλη Νταμάν, διαχειρίζεται περίπου το 7% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Η παραγωγή και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας δεν επηρεάστηκαν μετά το περιστατικό, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Ali al-Naimi στις 25 Φεβρουαρίου, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών, Aramcon. Πυρκαγιά μικρής έκτασης που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις, ετέθη άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα