Nippon Sheet Glass: 3,14 δισ. δολ. για την Pilkington

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 09:05

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Pilkington Plc, αντί του ποσού του 1,8 δισ. λιρών Αγγλίας (3,14 δισ. δολ.) έκλεισε η Nippon Sheet Glass Co., με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από την Ιαπωνία, σε συνδυασμό με την επέκτασή της σε 24 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Η εταιρεία θα καταβάλει 165 πένες για κάθε μία μετοχή της Pilkington, σε μετρητά, 4,1% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ηδη η Nippon Sheet Glass, κατέχει το 20% της βρετανικής εταιρείας, η οποία παράγει τα παρμπρίζ για τα σπορ αυτοκίνητα DB9 της Aston Martin.

Η εξαγορά θα επιτρέψει στη Νippon Sheet την πρόσβαση σε νέες αγορές παρμπρίζ αυτοκινήτων και να μειώσει την εξάρτησή της από τις οθόνες τηλεοράσεων και κομπιούτερ. Η Toyota Motor Corp., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο, συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που πιέζουν τους προμηθευτές με εργοστάσια σε πολλές χώρες για τη στήριξη της επέκτασης των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η αρχική προσφορά της εταιρείας ήταν 150 πένες ανά μετοχή τον Νοέμβριο και τώρα προσφέρει για την εξαγορά της Pilkington για 23 φορές τα κέρδη της εταιρείας τη χρήση που λήγει αυτόν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Cie. de Saint-Gobain SA, γαλλική εταιρεία παραγωγής τζαμιών και άλλων υλικών για κτίρια, διαπραγματεύεται περίπου 15,59 φορές των κερδών της.

Οι μετοχές της Pilkington σημείωσαν άνοδο 0,75 πένες, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 185,5 πένες η μία στο Λονδίνο την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 2,1 δισ. λίρες Αγγλίας, διπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας της Nippon Sheet Glass, με βάση το κλείσιμο των μετοχών της την περασμένη Παρασκευή.

Το 85% των εσόδων της Nippon Sheet προήλθε από την Ιαπωνία, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Νωρίτερα σήμερα οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 6% φθάνοντας στα 513 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα