AICM: 35% η άνοδος των μετοχών την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 10:22

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Grupo Aeroportuario del Pacifico SA, (AICM) της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων του Μεξικό, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, μετά την άντληση τουλάχιστον 870 εκατ. δολ. από την πώληση μεριδίου της κυβέρνησης χθες βράδυ.

Οι αμερικανικές μετοχές της εταιρείας που εδρεύει στην Γκουανταλαχάρα, σημείωσαν άνοδο 35%, φθάνοντας στα 28,26 δολ. η μία, από την χθεσινή αρχική τιμή πώλησης στα 21 δολ. η μία. Οι μετοχές της στο Μεξικό, σημείωσαν άνοδο 7,5 πέσος, ποσοστό 34%, φθάνοντας στα 29,53 πέσος η μία.

Η άνοδος της τιμής των μετοχών καταδεικνύει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα αυξηθεί στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους, εισέρχονται στην αγορά. Η πώληση της κυβέρνησης των δύο μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της χώρας, ενδέχεται επίσης να αυξήσει τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με τον Carlos del Rio, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Grupo Aeroportuario, προς τους επενδυτές, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ήδη μειώνονται μετά την κίνηση των δύο αεροπορικών εταιρειών χαμηλού μεταφορικού κόστους του Μεξικό και άλλων δύο που σχεδιάζουν να αρχίσουν τις πτήσεις τους φέτος, συμπεριλαμβανομένης και της Ryanair Holdings Plc του ιδρυτή, Τony Ryan. Η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιο ελέγχου που κατείχε στην Mexicana τον Δεκέμβριο και σχεδιάζει να πουλήσει φέτος την AeroMexico, για να τονώσει τον ανταγωνισμό.

Η Grupo Aeroportuario, η οποία το 2004 διεκπεραίωσε 17,4 εκατ. επιβάτες σε 12 αεροδρόμια που διαχειρίζεται, πούλησε 29 εκατ. αμερικανικές μετοχές προς 21 δολ. η μία και 124 εκατ. μετοχές B Class στο Μεξικό, προς 22,03 πέσος η μία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Μεξικό. Μία αμερικανική μετοχή ισούται με 10 μετοχές του Μεξικό.

Τους 12 μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα της Grupo Aeroportuario ανήλθαν σε 233 εκατ. δολ. και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, ήταν 156 εκατ. δολάρια. Η Credit Suisse Group διαχειρίστηκε την πώληση των μετοχών έξω από το Μεξικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα