Ιαπωνία: Για έκτο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 07:11

ΑΥΞΗΣΗ, για έκτο μήνα, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία και για το μεγαλύτερο χρονικό διάσημα μέσα σε εννέα χρόνια, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους για να καλύψουν τις παραγγελίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 0,3%, τον περασμένο μήνα, έναντι του Δεκεμβρίου και σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση 0,4%.

Η παρατεταμένη ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να ωθήσει την Bank of Japan να θέσει τέλος στην πολιτική καταπολέμησης του αντιπληθωρισμού και της διατήρησης των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, στα τέλη του έτους. Η Sharp Corp. και η Toshiba Corp. συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που επενδύουν σε νέα εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν στα 116.37 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:43 μ.μ. στο Τόκυο από 116,24 γιέν, που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 118,61 μονάδες, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 16.073,34 μονάδες κατά το μέσον της συνεδρίασης.

Η βιομηχανική παραγωγή είχε να αυξηθεί για έξι συνεχόμενους μήνες από τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 1997, όταν οι εξαγωγείς τροφοδότησαν την ανάκαμψη από την ύφεση. Την άνοδο της παραγωγής οδήγησαν οι εταιρείες χημικών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 5,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2005, υπερβαίνοντας την ανάπτυξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η υψηλότερη ανάπτυξη και η αύξηση των τιμών καταναλωτή καταδεικνύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να σταματήσει τη διοχέτευση μετρητών στην οικονομία το νωρίτερο τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, κίνηση που προοιωνίζει την αύξηση των επιτοκίων.

Η τράπεζα τώρα διαθέτει από 30 τρισ. έως 35 τρισ. γιέν στις δανείστριες της χώρας.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, σημείωσε άνοδο 0,1% το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1998.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα