Ν. Κορέα: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Η μεγαλύτερη μέσα σε επτά χρόνια
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2006 08:39

ΑΥΞΗΣΗ 6,1% σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή της Ν. Κορέας, τη μεγαλύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών, καθώς οι εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η παραγωγή αυξήθηκε – μετά από μείωση εποχιακώς προσαρμοσμένη 2,7% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι αυτή θα αυξηθεί 0,7%. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ν. Κορέας, ήταν η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 1998.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co. επεκτείνονται καθώς η μείωση της φορολογίας και της ανεργίας, ωθούν τις αγορές στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, αναπτύχθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια το τέταρτο τρίμηνο. Φέτος, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 5%, δηλ. με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Οι πωλήσεις των καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 3,9% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου και οι επενδύσεις των εταιρειών αυξήθηκαν 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων, αυξήθηκε 26% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ενώ η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε 11%.

Στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 1366,51 μονάδες στις 12:21 μ.μ. στη Σεούλ. Το νόμισμα της χώρας, ουόν, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στα 970,90 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας αυξήθηκε μία μονάδα βάσης, στο 4,88% στις 9:30 π.μ., τοπική ώρα, σύμφωνα με το Korea BondWeb. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στο εσωτερικό μειώθηκαν 14% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά το τέλος της έκπτωσης φόρων τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν αύξηση 9,4%, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα