Σε επίπεδα ρεκόρ οι διανομές μερισμάτων στα 263,3 δισ. δολάρια

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 15:57
UPD:16:02
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο οι διανομές μερισμάτων παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 7,8% και παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο διένειμαν το ποσό-ρεκόρ των 263,3 δισ. δολαρίων προς τους μετόχους. Σύμφωνα με τον Janus Global Dividend Index, oι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα, με την αξία των μερισμάτων στα επίπεδα-ρεκόρ των 122,5 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 8,3%. Σχεδόν το 90% των αμερικανικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον δείκτη της Janus ανακοίνωσαν αύξηση των μερισμάτων προς τους μετόχους, με τις μεγαλύτερες να προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Για φέτος, η Janus Henderson αναμένει ρεκόρ καταβολής μερισμάτων, στο 1,43 τρισ. δολάρια, αυξημένα κατά 4,3%. Η Janus Henderson αναλύει τα στοιχεία μερισμάτων που καταβάλλουν οι 1.200 επιχειρήσεις παγκοσμίως -βάσει κεφαλαιοποίησης- αρχίζοντας να συγκεντρώνει στοιχεία από το 2009.

Η Ευρώπη υπολείπεται σε σύγκριση με τις ΗΠΑ με αύξηση των μερισμάτων κατά 5,3%, κατ' αναλογία με τις επιδόσεις του 2018. Η Βρετανία επίσης υπολείπεται του παγκόσμιου μέσο όρου, με 4,4% αύξηση των μερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση-ρεκόρ, κατά 14,7%. Τα στοιχεία της έρευνας «αντανακλούν διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης του 2018, αντί να προιωνίζονται για ρυθμούς αύξησης άνω του μέσου όρου και για το σύνολο του 2019», σχολιάζει στο CNBC ο Μπεν Λόφτχαουζ, επικεφαλής Global Equity Income στη Janus. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν ρυθμούς αύξησης των μερισμάτων στο 4% με 5% για το 2019, που θα μπορούσε να είναι ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ.

Οι μετοχές εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου προσέφεραν τα μεγαλύτερα μερίσματα, συνεισφέροντας ένα δολάριο για κάθε 8 που διανέμονται παγκοσμίως και αποδίδοντας στους επενδυτές το ποσό-ρεκόρ των 30,1 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα