Καμπανάκι ΟΟΣΑ: Ο εμπορικός πόλεμος «εχθρός» της ανάπτυξης

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 13:34
UPD:13:41
EPA/THOMAS PETER / POOL

Η εμπορική ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει βάλει «φρένο» στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάτπυξης, Άνχελ Γκουρία. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, ο εμπορικός πόλεμος είναι «ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης».

«Ήμασταν στο μέσον μιας ανάκαμψης όταν άρχισαν όλες αυτές οι αποφάσεις για το εμπόριο και όχι μόνον "στραγγάλισαν" την οικονομία αλλά βασικά οδήγησαν στην επιβράδυνση, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Σήμερα όλοι στοιχηματίζουν σε μια συμφωνία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται και, δεύτερον, το πρόβλημα -η διάχυση από αυτές τις εντάσεις- γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές», σημείωσε ο κ. Γκουρία, κατά την έναρξη του εαρινού φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριαρχούν οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, αλλά και το μέλλον στην εργασία και το εμπόριο, καθώς και ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή εποχή. 

Ο κ. Γκουρία παραδέχθηκε ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τον ΟΟΣΑ να έχει «ψαλιδίσει» ήδη κατά 1% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε ανάπτυξη 3,9% για το 2019, ενώ τώρα προβλέπει ρυθμούς 3,1%. Ο Οργανισμός θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές.

«Η αβεβαιότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ανάπτυξης και όταν δεν έχεις επενδύσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, τότε είναι φυσικό η οικονομία να κατεβάσει ταχύτητα και αυτό έχει ήδη συμβεί και αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

«Οι επενδύσεις αποτελούν τον "σπόρο" του αύριο και γι' αυτό, έπειτα από μια σύντομη χρονική περίοδο, είχαμε αυτή την τεράστια υποβάθμιση των προβλέψεων για τη μελλοντική ανάπτυξη», σημείωσε.

 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα