ΗΠΑ: Οι μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν μαχαίρι στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, επικαλούμενες τον εμπορικό πόλεμο

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 11:24
UPD:11:29
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι δαπάνες σε εργοστάσια, εξοπλισμό και άλλα κεφαλαιουχικά αγαθά επιβραδύνθηκαν το πρώτο τρίμηνο, σε μία ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη στην δυναμική της οικονομίας αρχίζει να κάμπτεται όσο συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.  

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι αμερικανικές εταιρείες του S&P 500 έως και τις 8 Μαΐου και συγκέντρωσε η Wall Street Journal. Πρόκειται για αισθητή επιβράδυνση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έκαναν άλμα 20%. 

Στελέχη αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων επικαλέστηκαν τις επίμονες εμπορικές διαμάχες ως βασικό λόγο για την επιφυλακτικότητα επιχειρήσεων και καταναλωτών και προειδοποίησαν για πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη προς τα τέλη του 2019 και το 2020 αν η τάση αυτή έχει συνέχεια. 

Μάλιστα μεταξύ των 10 εταιρειών με τις μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές δαπάνες πέρυσι, οι πέντε μείωσαν τις δαπάνες τους το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τις Alphabet (Google), Apple, AT&T και Verizon Communications. Aθροιστικά οι δέκα εταιρείες με τις υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες διέθεσαν 38,2 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο έναντι 40,7 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο του 2018.

Πηγή: Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα