Πετρέλαιο: ΟΠΕΚ και Ιράν ωθούν στα ύψη τις τιμές

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 11:23
UPD:11:24
REUTERS/Christian Hartmann

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και η στάση του ΟΠΕΚ -που άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την παραγωγή- εκτόξευσαν και πάλι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να υπερβαίνει το φράγμα των 73 δολαρίων το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, δήλωσε χθες ότι δεν επικρατεί ομόφωνία μεταξύ των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και των συμμάχων για μια «ήπια» κίνηση που θα μείωνε τα αποθέματα αργού, από την άλλη όμως επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας «εύθραυστης» αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, η συμμαχία γνωστή ως OΠΕΚ+- εφαρμόζουν από 1ης Ιανουαρίου τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και για έξι μήνες, ώστε να αποτρέψουν συνθήκες υπερπροσφοράς και αποδυνάμωση των τιμών.Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή -με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να προειδοποιεί το Ιράν ότι «εάν θέλει πόλεμο αυτό θα είναι το τέλος του» και το Ριάντ να διαμηνύει ότι θα υπερασπισθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά του- βάζουν «φωτιά» στις τιμές του αργού.

Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε σχεδόν κατά 2%, «σκαρφαλώνοντας» ενδοσυνεδριακά έως και τα 73,40 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Απριλίου και έπειτα από άνοδο 1,8% την προηγούμενη εβδομάδα τη μεγαλύτερη από τις αρχές Απριλίου. Το αμερικανικό αργό άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 63,81 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Μαϊου.

Το πετρέλαιο έχει επιδοθεί σε ράλι, με κέρδη περίπου 40% από τις αρχές του έτους, καθώς οι μειώσεις στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+  αποκλιμάκωσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης συνεπεία των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αναζητούν ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας τους να διατηρήσου σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του αργού και την ανάγκη να καλύψουν ενδεχόμενο κενό προσφοράς εξαιτίας του εντεινόμενου γεωπολιτικού ρίσκου στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα στην παραγωγή της Βενεζουέλας.

«Οι τιμές του αργού ενισχύονται διότι οι επενδυτές θεωρούν ότι ο ΟΠΕΚ θέλει να μειώσει τα περιθώρια μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ώστε να διατηρήσει τις τιμές στα υφιστάμενα επίπεδα», εξηγεί στο Bloomberg ο Τακαγιούκι Νογκάμι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Japan Oil, Gas and Metals National Corp.

 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα