Market Beat: Εβδομάδα με προεκλογικό περιεχόμενο και επενδυτική εξ αυτού επιφύλαξη

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 11:02
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Για τη στήλη είναι πολύ ευχάριστο, σύμφωνα με τις αρχές της στατιστικής, το φαινόμενο να συσσωρεύει ο ΓΔ σε μια ζώνη που θεωρητικά έχει υποστεί ανοδική μετατόπιση δέκα μονάδων, έναντι της αντίστοιχης περιόδου συσσώρευσης, όταν στο πρόσφατο παρελθόν ανέβαινε προς την κορυφή των 785 μονάδων. Ενώ η θέση του σε σχέση με τους ΚΜΟ 200 ημερών εκθετικό και απλό είναι καλή, σημασία έχει να καταφέρουν οι θεσμικοί με τις συναλλαγές την τρέχουσα εβδομάδα να τον περάσουν πάνω από τους ΚΜΟ 50 ημερών. Κάτω από τους οποίους πέρασε την περασμένη βδομάδα, αλλά ελαφρά,  με κλείσιμο στις 729,31 και τον απλό ΚΜΟ50 στις 736,46 και τον εκθετικό στις 731,02 μονάδες. Μόνο αν επαληθευτούν όλα τα αρνητικά δικαιώνονται οι τιμές των μαγιάτικων συναλλαγών. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τα ασιατικά χρηματιστήρια σε φάση σταθεροποίησης, η οποία μεταφράστηκε σε ανοδικές μεταβολές στους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της περιοχής και τα ευρωπαϊκά να έχουν ανοδική ορμή από το φινάλε της προηγούμενης εβδομάδας, η αντίδραση στην κάθοδο των ημερών είναι πιθανή. Στην κατάληξη της βδομάδας ωστόσο, είχαμε άνοδο στους ευρωπαϊκούς δείκτες πτώση στους αμερικάνικους και τους ασιατικούς, αλλά και στο ΧΑ. Παρά τη θετική για την Αθήνα αναβάθμιση των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ από την MSCI.

Υπήρξε από το εσωτερικό η εμφάνιση των νομοθετημάτων που αφορούσαν σε παροχές μέρους του υπερ-πλεονάσματος και σειρά αντιδράσεων, με κυριότερη μια ξαφνική νευρικότητα στην αγορά ομολόγων. Μέρος της αποδόθηκε στην φυγή από το ρίσκο που πυροδότησε η ένταση λόγω δασμών. Αργότερα θεωρήθηκε ως σημαντική η ανησυχία για αναβολή του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά να ακολουθήσει.

Στο διεθνές περιβάλλον ήταν πάλι η πολιτική και οι εντάσεις στα ζητήματα εμπόριο, που προκάλεσαν αρχικά φυγή από το ρίσκο συντονισμένα και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αντιδράσεις και οι ενέργειες από την πλευρά των αρμοδίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν μια ανακούφιση, με μικρή διάρκεια. Ήταν όμως αρκετή, για να μειωθούν οι απώλειες στις αγορές της Νέας Υόρκης και να περάσουν σε κέρδη οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε εβδομαδιαία βάση. Το πνεύμα που επικράτησε για τις αναδυόμενες αγορές τις κράτησε κατά πλειονότητα σε καθεστώς απωλειών και το ίδιο ίσχυσε για την Αθηναϊκή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποκαλείται τυχαία πλανητάρχης. Απλά, σε διαφορετικούς καιρούς εμφανίζονται διαφορετικοί τύποι προέδρων, τους οποίους οι εξελίξεις, ως την εκλογή τους, αναδεικνύουν ως πλέον καταλλήλους. Ο τελευταίος αποφάσισε να ασχοληθεί με το καζάνι της παγκόσμιας οικονομίας περισσότερο εμφανώς, ή καλύτερα, με διαφορετικό τρόπο διαπραγμάτευσης. Σημασία έχει ότι σύμφωνα με αξιόπιστους αναλυτές των αγορών προκάλεσε την 63η κρίση πανικού, σε ένα δεκαετή ανοδικό κύκλο των αγορών, που τον ενδιαφέρουν πάνω από όλα. Την ξεκίνησε πριν ανοίξουν οι αγορές την περασμένη Δευτέρα, αφού είχε προβεί σε αύξηση των δασμών σε Κινέζικα εισαγόμενα προϊόντα από το 10% στο 25%. Γιατί οι εμπορικές διαπραγματεύσεις της προπερασμένης βδομάδας στις ΗΠΑ δεν κατέληξαν ικανοποιητικά.

Ας αφήσουμε τον Τραμπ και το διεθνές εμπόριο. Οι μέρες έδειξαν πως οι επενδυτές στην Αθήνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εσωτερικό και κρατούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τους τζίρους. Θεωρούν μάλλον αξιοπρεπή και τα επίπεδα μεταξύ 720 και 740 μονάδων για τον μέσο όρο, που «άφησαν» να κατέβει από τις 785 μονάδες. Το προφανές ζητούμενο είναι να περάσει και η τρέχουσα εβδομάδα «ανεπαίσχυντα και ειρηνικά» ως την ερχόμενηπου θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία για την ανακατανομή των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Όσο για το ρόλο του αποτελέσματος στην Ελλάδα δεν το συζητάμε. Δεν υπάρχει εγχώριος αναλυτής που να μην παραδέχεται πως φιλοδοξούν να αποκτήσουν σημαντική ορατότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό με βάση το αποτέλεσμα για την ευρωβουλή κύρια.

Στην ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας υπάρχουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, των πρώτων της χρονιάς. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα η Autohellas θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Την σκυτάλη στις ανακοινώσεις τριμήνου παίρνει την Τρίτη 21/5 η Fourlis. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του α’ τριμήνου της Τιτάν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα ζιζάνια στον κήπο του παγκόσμιου εμπορίου

Δεν ήταν τελικά ζοφερή η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, αν και ξεκίνησε ως τέτοια και παρά την αντίδραση όσο πλησίαζε το τέλος της, η ανησυχία παραμένει στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αναμένονται την τρέχουσα εβδομάδα σημαντικές εξελίξεις από τα συμπεράσματα προ και μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την οδύσσεια του Brexit, χωρίς να ξέρουμε αν έχει λήξει η 63η κρίση πανικού στη δεκαετή άνοδο της Wall Street. Από αυτές μόνο έξη αποδείχθηκαν σημαντικές, με βάση την πτώση από την τοπική κορύφωση, ενώ οι υπόλοιπές αποδείχθηκαν βραχύβιες και μικρού πτωτικού αποτελέσματος. Η τελευταία ίσως είναι ακόμα σε εξέλιξη ίσως και να πάρει διαφορετική τροπή, από τις πολιτικές κύρια εξελίξεις στη βδομάδα.

Επαναφορά των εντάσεων

Θυμίζουμε ότι από το Πεκίνο την περασμένη Δευτέρα, μετά την αύξηση των δασμών στο 25% από τη διοίκηση Τραμπ, σαν αντίποινα δασμολόγησαν εισαγόμενα εκ των ΗΠΑ προϊόντα και οι αγορές κατάλαβαν πως μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ Κίνας αναβάλλεται. Προκλήθηκε τότε μια πτώση -2,4% στον S&P500, που κανένας δεν θεώρησε απλό γεγονός. Ωστόσο οι τακτικοί αναγνώστες έχουν ειδοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018, για όσα συμβαίνουν τώρα, αλλά σαφέστερα στο φύλλο της 12 Μαρτίου του 2018. Όταν αναφερθήκαμε στον κατάλογο των αρνητικών γνωστών αγνώστων για το μέλλον των μετοχικών αξιών: Στην κορυφή αυτής της λίστας, ενώ βρισκόταν στην τελευταία θέση, ξεπετάχτηκε ο προστατευτισμός. Ο πρόεδρος Donald Trump σημείωσε τον Ιανουάριο, ότι η νομοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του επιτρέπει πλέον, να προχωρήσει στην πλατφόρμα προστατευτισμού που ανάπτυξε στην προεκλογική του εκστρατεία. Το έκανε, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και πλυντηρίων ρούχων, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους. Την προπερασμένη Πέμπτη δήλωσε, ότι έχει ως στόχο να κάνει το ίδιο και στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές εκτιμούν ακόμα και τώρα, ότι ο Πρόεδρος Trump δεν θα σταματήσει την παγκοσμιοποίηση, προκαλώντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Αντίθετα, θα κάνει ό, τι μπορεί για να μετατρέψει τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες σε διμερείς συμφωνίες, οι οποίες μπορούν ευκολότερα να προσαρμοστούν καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. Ωστόσο, αυτό είναι γνωστό άγνωστο επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί η οδός που θα επιλέξει ο Πρόεδρος.

Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία ο τίτλος ήταν «Καλωσορίσατε στη ζούγκλα» και η πρώτη παρατήρηση αφορούσε στις αλλαγές που έρχονται στην Τάξη που θα ισχύει στο Παγκόσμιο Εμπόριο. Διαπιστώνοντας εμφατικά το χτύπημα που δέχθηκε το κυρίαρχο αφήγημα των αγορών. Σε αυτό ήταν πιο πιθανή η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως το τέλος του μήνα. Αλλά αντί συμφωνίας, οι σχέσεις Ουάσιγκτον Πεκίνου επιδεινώθηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων όσων συμβαίνουν εντός των στενών του Hormuz και της Βενεζουέλας. Παρόλο που οι ΗΠΑ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να τους αποκλιμακώσουν αυτές τις εβδομάδες, η αφθονία της αμερικανικής ενέργειας θα επιτρέψει να κρατήσουν μια πιο σκληρή  γραμμή με τους αντιπάλους.

Η Τάξη στο Εμπόριο αλλάζει

Δεν είναι όντως δυνατό να υλοποιηθούν όλοι οι κίνδυνοι που έχουν εμφανιστεί, αλλά στην Barclays, η αύξηση των εμπορικών συγκρούσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η εφαρμογή πρόσθετων τιμολογίων, τους επόμενους μήνες, φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι δύο πλευρές φαίνεται να προετοιμάζονται για μια μακρόβια διαφορά. Διάφορα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένου του CCTV) έχουν εντείνει τη ρητορική τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες, απορρίπτοντας αυτό που αποκαλούν αθέμιτη εμπορική συμφωνία.

Καταφεύγοντας σε αναλύσεις της Capital Alpha Partners, γίνεται σχετικά σαφές το γιατί υπήρξε αυτή η υπαναχώρηση από την πλευρά των Κινέζων, από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων: «Η ύπαρξη ενός γραπτού σχεδίου ήταν μέρος της επιβράδυνσης. Όταν ο (αντιπρόεδρος της Κίνας) Liu μιλούσε για μια αφηρημένη συμφωνία, είχε περισσότερη ελευθερία και οι Κινέζοι ηγέτες που είδαν το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας ως κατάσταση υπέρ των κινεζικών συμφερόντων του παρείχαν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ευχέρεια. Με ένα γραπτό κείμενο που κυκλοφόρησε μεταξύ της ελίτ των αξιωματούχων, οι επικριτές της συμφωνίας είχαν συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να αντιταχθούν. Ιδιαίτερα απαράδεκτο γι 'αυτούς ήταν αναμφισβήτητα η απαίτηση του επικεφαλής διαπραγματευτή των ΗΠΑ Robert Lighthizer για έναν μηχανισμό επιβολής που απαιτούσε δημοσίως ορατές αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία».

Η Barclays κατέληγε για το καθεστώς στο παγκόσμιο εμπόριο: «Μια περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών του παγκόσμιου εμπορίου αποφεύχθηκε, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέβαλε οποιαδήποτε απόφαση κατά 180 ημέρες για τις εισαγωγές αυτοκινήτων (η προηγούμενη έληγε στις 18 Μαΐου). Ωστόσο, αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων των τιμολογίων στις εισαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ, εάν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο πάρουν σκληρή μορφή, κατά τους προσεχείς μήνες. Συνολικά, το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από μια πολυμερή τάξη (ΠΟΕ) σε διμερείς διαπραγματεύσεις, με τη χρήση δασμολογικών απειλών. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου για παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι αμελητέες. Οι έμμεσες επιδράσεις μέσω των συναισθημάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν και όχι μόνο μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από τα αποτελέσματα πρώτης τάξης, που υπολογίζονται από εμπορικά μοντέλα, αλλά επίσης να μεταβάλλουν τη διανομή των ζημιών».

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες, που παρακολουθούμε για τη στήλη, απώλειες που μεγάλωσαν την αρνητική για όλους επίδοση στο μήνα. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -0,76%, ενώ στο 2019 αποδίδει +14,07%. Ο Dow, με απώλειες -0,69%, στο 2019 κερδίζει +10,44%. Ο S&P400 με απώλειες -2,28% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +13,61%, ενώ ο Russell 2000, με μεταβολή -2,37%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +13,88%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -1,27%, περιόρισε τα κέρδη στο 2019, στο +17,80%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,02% στη βδομάδα, με κέρδη +9,22% στο 2019. Ο DAX ανέβηκε +1,49%, με ετήσια επίδοση +15,91%, ο CAC είχε μεταβολή +2,08%, είχε απόδοση στο 2019 +14,96%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,78% και στο έτος αποδίδει +8,67%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,10%, στο 2019 αποδίδει +15,18%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -4,52%, με +2,40% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +0,15%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +4,34%. Ο χρυσός μειώθηκε κατά -0,73%, στα 1277,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 -0,65%. Με άνοδο +1,62%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 62,71 δολάρια το βαρέλι.  Στο 2019 γράφει κέρδη +38,10%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,77%, στο 2019 εμφάνιζε άνοδο +6,17%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -2,48% και επίδοση για φέτος +0,72%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,25%, και στο 2019 αποδίδει +5,16%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -2,11% και στο 2019 κερδίζει +8,136%. Με μεταβολή -1,94% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +15,57%.

Η μετατροπή του κήπου σε ζούγκλα

Οι μετοχικές αξίες που ανέκαμψαν (όσες ανέκαμψαν) αυτή την εβδομάδα με την προοπτική ενός ακόμα γύρου συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπέστησαν μια νέα φάση πιέσεων και το γιουάν της Κίνας έπεσε στα πιο χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε βάθος σχεδόν πέντε μήνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασαν την ένταση όταν ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την Huawei Technologies Co Ltd, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, σε μια μαύρη λίστα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το να συνεργαστεί με τις εταιρείες των ΗΠΑ.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη πει εάν ή πώς θα αντιδράσει, αν και τα κρατικά ΜΜΕ της ανεβάζουν τους τόνους. Η ημερήσια εφημερίδα του Λαϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος δημοσίευσε την Παρασκευή ένα σχολιασμό στην πρώτη σελίδα, που αναφερόταν στο πατριωτικό πνεύμα των προηγούμενων πολέμων της χώρας. Η ολοένα και πιο επίπονη εμπορική διαμάχη έχει τρομάξει τους επενδυτές που φοβούνται ότι οι χώρες περνούν σε ένα επικίνδυνο πεδίο αναφορικά με τις εμπορικές τους σχέσεις. Γεννώνται φόβοι ότι  θα υπάρξουν σοβαρές ρωγμές στα κανάλια της παγκόσμιας προσφοράς, φρενάροντας μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία.

Οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης των ΗΠΑ έχουν περάσει από τις υπερβολικές αποτιμήσεις σε υποτιμημένα επίπεδα φέτος και η εντατικοποίηση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες, διότι ο επόμενος γύρος των απειλούμενων αυξήσεων των δασμών αναγκαστικά θα στοχεύσει στα καταναλωτικά προϊόντα.

Ο δυνητικός αντίκτυπος της εμπορικής διαμάχης είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό ζήτημα την επόμενη εβδομάδα, όταν η Home Depot, η Nordstrom, η Kohl's και η Target πρόκειται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα. Η παρακολούθηση της τύχης τους έχει σημασία καθώς οι μετοχές της Macy υποχώρησαν την εβδομάδα που πέρασε αν και ανέφερε καλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα. Επειδή ανέφεραν ότι οι τελευταίοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές από την Ουάσιγκτον πλήττουν την επιχείρηση επίπλων της και προειδοποίησαν ότι οι πρόσθετοι δασμού θα επηρεάσουν τα ρούχα και άλλους τομείς.

Σε βραχύ ορίζοντα οι νευρικότητες στις αγορές μπορεί να μεγαλώσουν σε βαθμό που να τρομάξουν οι επενδυτές από τους ελέγχους που θα κάνει η σκληρή πραγματικότητα στο φρόνημά τους, όπως διαμορφώθηκε ως και τον Απρίλη. Αλλά πανικός δεν αξίζει να τους καταλάβει.

ΧΑ

Μια ακόμα πτωτική εβδομάδα

Σχηματίζεται σταδιακά μια πτωτική δυναμική στην αγορά, μετά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και στις τέσσερις τελευταίες, οι τρεις είναι πτωτικές. Για πρώτη δε φορά στο 2019, έχουμε διαδοχικά πτωτικές εβδομάδες στις 19 συνολικά οι καθοδικές είναι πλέον έξη. Μόνο που οι τρεις «στριμώχτηκαν» και προκαλούν επιφύλαξη για τη συνέχεια.

Στο διεθνές περιβάλλον ήταν πάλι η πολιτική και οι εντάσεις στα ζητήματα εμπορίο, που προκάλεσαν αρχικά φυγή από το ρίσκο συντονισμένα και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αντιδράσεις και οι ενέργειες από την πλευρά των αρμοδίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν μια ανακούφιση, με μικρή διάρκεια. Ήταν όμως αρκετή, για να μειωθούν οι απώλειες στις αγορές της Νέας Υόρκης και να περάσουν σε κέρδη οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε εβδομαδιαία βάση. Το πνεύμα που επικράτησε για τις αναδυόμενες αγορές τις κράτησε κατά πλειονότητα σε καθεστώς απωλειών και το ίδιο ίσχυσε για την Αθηναϊκή.

Αρκετοί απόδωσαν αυτή την ανεξαρτητοποίηση στα μέτρα ανακούφισης που νομοθέτησε η κυβέρνηση πρόσφατα και όχι στην κατηγορία που τοποθέτησαν, μετά τη χρεοκοπία, οι κατασκευαστές διεθνώς αναγνωρισμένων μετοχικών δεικτών το ΧΑ. Σημαντική είδηση αποδείχθηκε πως ήταν η αναβάθμιση των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ από τον MSCI καθώς τις ενέταξε στον δείκτη MSCI Global Standard, από τον MSCI Global Small Cap αλλαγή που θα ισχύσει από τις 28 Μαΐου, αλλά επηρέασε ήδη τις συναλλαγές.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική πορεία, με παράλληλη πίεση στα ομόλογα εν μέσω παγκόσμιας καθόδου των μετοχικών αξιών. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,65%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,54% και έφθασε στις 724,65 από 736,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1876,83 από 1905,32 με μεταβολή -1,50%. Το  κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους με τζίρο στα 46,168 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 7,652 εκατ. Στην αμέσως επόμενη λειτούργησε η επενδυτική αυτοσυντήρηση και επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.  Με τις Τράπεζες σε άλμα (+3,56%) από την αποτύπωση των αλλαγών στους δείκτες MSCI ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,952 εκατ. ευρώ αλλά με πακέτα αξίας 17,030 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 732,06 μονάδες, ψηλότερα κατά +1,02% και ο 25άρης έκλεισε στις 1897,02 με μεταβολή +1,08%.

Η σύνοδος που σφράγισε την εβδομάδα και καθόρισε το ανώτερο και το κατώτερο για την αγορά ήταν της Τετάρτης. Σε αυτήν ο ΓΔ χτύπησε γρήγορα την οροφή των 740,55 μονάδων αλλά μετά τις 15:30 είχε οδηγηθεί στις 721,91 και έκλεισε στις 722,88, ήτοι -1,25% χαμηλότερα και ο 25άρης έκλεισε στις 1876,78 με μεταβολή -1,07%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,294 και ήταν ο τρίτος καλύτερος και ο μόνος χωρίς πακέτα. Οι επόμενες δυο είχαν το ίδιο ημερήσιο διάγραμμα για τον μέσο όρο κατέληξαν σε ανοδικά κλεισίματα αλλά η κίνησή του ήταν αθροιστικά μικρότερη της διακύμανσης που είχε την Τετάρτη.

Την Πέμπτη ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,50% και έφθασε στις 726,51 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1885,22 με μεταβολή +0,45%. Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 20) και ένα, τη ΔΕΗ, στα αμετάβλητα. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες με άνοδο του Δείκτη τους στο +0,73% από -1,59% την προηγούμενη. Την Παρασκευή με τζίρο στα 45,066 από 65,670 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,39% και έφθασε στις 729,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1898,32. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 51,650 από 52,073 δις ευρώ στις 13 Μαΐου. Ο μέσος τζίρος έφτασε τα 60,6 εκατ. τη μέρα, ενώ των πακέτων ήταν 6,7 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα έφερε πτώση -0,91% στον ΓΔ, -0,37% στον 25άρη και -3,55% στον FTSEM διαμορφώνοντας απώλειες για τον Μάιο κατά -5,69% για τον μέσο όρο, -5,36% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και -7,06% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον στο +18,92%, +18,03% και +10,75% αντίστοιχα.

Η εικόνα της μεταβολής των μετοχών που ενδιαφέρουν συναλλακτικά και συνιστούν τα ελληνικά blue chip επιβαρύνθηκε σημαντικά. Αφού το κατώτερο εβδομάδας έγινε και χαμηλό τελευταίων τριάντα ημερών για τα 17 από τα 25. Ενώ με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων ο Μάιος έχει επιτρέψει κέρδη σε πέντε μόνο blue chip ενώ βουτιά στο μήνα μεγαλύτερη των βασικών δεικτών έχουν: ΠΕΙΡ -19,67%, και ακολουθούν ΒΙΟ -12,97%, ΜΟΗ -12,49%, ΟΠΑΠ -12,34%, ΤΙΤΚ -12,19%, ΑΛΦΑ -11,72%, ΦΡΛΚ -11,48%, ΕΧΑΕ -9,49%, ΜΠΕΛΑ -8,95%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,46%, ΟΤΕ -8,32%, ΜΥΤΙΛ -7,14% και ΑΡΑΙΓ -7,00%. Μεταβολή μήνα ισοδύναμη των ΓΔ και 25άρη είχαν ΕΛΠΕ -5,09% και ΛΑΜΔΑ -5,29%. Απώλειες μικρότερες του -5% εμφάνισαν ΕΥΡΩΒ -3,49%, ΤΕΝΕΡΓ -2,59%, ΕΥΔΑΠ -2,35%, ΣΑΡ -2,17% και ΓΡΙΒ -0,88%. Νικητές του μήνα είναι ΕΤΕ +6,91%, ΟΛΠ +4,11%, ΔΕΗ ΕΕΕ με +2,22% και ΑΔΜΗΕ +0,23%. Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ τόνισε: Σε προεκλογικές περιόδους το Χρηματιστήριο συνήθως δεν είναι δυνατό, λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα και της χαλαρότητας που παρουσιάζει ο Κυβερνητικός μηχανισμός.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η χαμηλή έκθεση σε σειρά με εκπνοή triple witching ένδειξη χαμηλής ορατότητας

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου, σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση του 25άρη, με βήμα -0,37%, το τρίτο στη σειρά για τον δείκτη. Είχαμε λόγω εκπνοής αύξηση, κατά 171,2%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του. Η μείωση κατά -44%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την στρατηγική  των traders λόγω της αβεβαιότητας που ως συνήθως επικρατεί στην προεκλογική περίοδο. Αφορά κύρια τη χαμηλή έκθεση για τον Ιούνιο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 1898,32 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση 1,50 μονάδες του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 19.622 συμβόλαια, καταλήγοντας με 4.230 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου διαμορφώθηκε στα 2342 ΣΜΕ από 1324 τη δεύτερη εβδομάδα του Μάη. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς (Ιουνίου) κατέληξαν σε 3793 από 348 και της επόμενης ανήλθαν σε 437 από 14 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον μειώθηκε αλλά όχι ομοιόμορφα καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 871 συμβολαίων από 97 και στα puts 82 από 135  οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 7/8. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Διεθνώς δεν ήταν τελικά ζοφερή η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, αν και ξεκίνησε ως τέτοια και παρά την αντίδραση όσο πλησίαζε το τέλος της, η ανησυχία παραμένει στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αναμένονται την τρέχουσα εβδομάδα σημαντικές εξελίξεις από τα συμπεράσματα προ και μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την οδύσσεια του Brexit, χωρίς να ξέρουμε αν έχει λήξει η 63η κρίση πανικού στη δεκαετή άνοδο της Wall Street. Από αυτές μόνο έξη αποδείχθηκαν σημαντικές, με βάση την πτώση από την τοπική κορύφωση, ενώ οι υπόλοιπές αποδείχθηκαν βραχύβιες και μικρού πτωτικού αποτελέσματος. Η τελευταία ίσως είναι ακόμα σε εξέλιξη ίσως και να πάρει διαφορετική τροπή, από τις πολιτικές κύρια εξελίξεις στη βδομάδα.

Σχηματίζεται σταδιακά μια πτωτική δυναμική στην αγορά, μετά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και στις τέσσερις τελευταίες, οι τρεις είναι πτωτικές. Για πρώτη δε φορά στο 2019, έχουμε διαδοχικά πτωτικές εβδομάδες στις 19 συνολικά οι καθοδικές είναι πλέον έξη. Μόνο που οι τρεις «στριμώχτηκαν» και προκαλούν επιφύλαξη για τη συνέχεια. Η εβδομάδα έφερε πτώση -0,91% στον ΓΔ, -0,37% στον 25άρη και -3,55% στον FTSEM διαμορφώνοντας απώλειες για τον Μάιο κατά -5,69% για τον μέσο όρο, -5,36% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και -7,06% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον στο +18,92%, +18,03% και +10,75% αντίστοιχα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Την τελευταία βδομάδα, το Χρηματιστήριο σταθεροποιήθηκε στο εύρος 720 με 735 μονάδων του Γενικού Δείκτη και κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί και τις επόμενες μέρες. Εκτός αν έχουμε κάποια νέα που να επηρεάζουν την ψυχολογία. Σε προεκλογικές περιόδους το Χρηματιστήριο συνήθως δεν είναι δυνατό, λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα και της χαλαρότητας που παρουσιάζει ο Κυβερνητικός μηχανισμός.

Οι Επενδυτές προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις με πιο αξιόπιστα δεδομένα και θέση σε τέτοιες περιόδους παίρνουν συνήθως οι πιο Τζογαδόροι. Τεχνικά, αν σε αυτή την προεκλογική περίοδο κρατηθούν οι 710 μονάδες του Γενικού Δείκτη, μπορούμε να ελπίζουμε σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης μετά τις εκλογές. Για να πούμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και οι Επενδυτές πρέπει να βιαστούν να τοποθετηθούν, πρέπει να ξεπεράσουμε πάλι τις 750 μονάδες.

Από άποψη θεμελιωδών μεγεθών, πολλές εταιρείες παρουσίασαν κέρδη το 2018 και αρκετές από αυτές θα δώσουν και μερίσματα. Τα spreads των ομολόγων κινούνται σε καλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν δίνει κίνητρο στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, οπότε κάτι φοβάται. Τα Κυβερνητικά μέτρα έχουν αρχίσει να προκαλούν δυσαρέσκεια στους Δανειστές, αλλά και αυτοί βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο οπότε τα σχόλια είναι χαλαρά.

Στα θετικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί η εντατικοποίηση της προσπάθειας κάποιων Τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, καθώς το θέμα δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο “στο φως της δημοσιότητας”.

Στο εξωτερικό δεν επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν δυνατή διόρθωση των Χρηματιστηρίων, αλλά ούτε βλέπουμε και διάθεση για άνοδο. Στα γεωπολιτικά της Περιοχής υπάρχει κάποια ένταση και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει.

Με όλα τα παραπάνω, παραμένουμε με ρευστότητα πάνω από 30% στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν λίγο trading, πουλώντας αν βλέπουν ανοδικές εξάρσεις και αγοράζοντας αν βλέπουν πτωτικές.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Κολλημένος’ πάνω στη κάλπη βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να ‘αφουγκραστεί’ το εκλογικό αποτέλεσμα. Διαγραμματικά το γεγονός αυτό έχει αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα ως μια πλάγια κίνηση αναμονής, στη κάτω πλευρά του καναλιού του Μαρτίου, μεταξύ της στήριξης των 722 με 718 μονάδων και της αντίστασης των 742 μονάδων.

Έτσι, ενώ η καθοδική διάσπαση της συσσώρευσης θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το εύρος διακύμανσης των 700 με 690 μονάδων, προκαλώντας κραδασμούς στο ανοδικό σενάριο των 800 μονάδων, η ανοδική διαφυγή άνω των 742 μονάδων, με ισχυρό όμως τζίρο συναλλαγών, θα αποδεσμεύσει τους αγοραστές, σπρώχνοντας το Δείκτη προς την άνω πλευρά του καναλιού, μεταξύ των 760 με 768 μονάδων.

Στο πλάγιο ρυθμό της αναμονής, αρέσκεται τις τελευταίες μέρες και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως στήριξη τη ζώνη ταλάντωσης των 1875 με 1855 μονάδων. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον βραχυχρόνιο σκηνικό θα προκληθεί, μόνο με την ανοδική αρπαγή των 1953 μονάδων.

Σε στάση ‘οκλαδόν’, πάνω στο έδαφος στήριξης των 565 με 550 μονάδων, βρίσκεται και ο Τραπεζικός δείκτης, παρακολουθώντας τις ‘αψιμαχίες’ των αγοραστών και των πωλητών ανάμεσα στις επιλεγμένες για την είσοδό τους στον MSCI Eurobank και Εθνική, με τις υπόλοιπες δύο συστημικές Alpha και Πειραιώς να έχουν πέσει σε διαγραμματική ‘δυσμένεια’, καθώς η μεν πρώτη προσπαθεί να ορθοποδήσει στο επίπεδο των 1,20€, ενώ η δεύτερη παραμένει ασθενική κάτω από τα 1.50€.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Με την Αγορά να δέχεται την πίεση από την μεταβλητότητα του εξωτερικού, αλλά και τις πρόδρομες ρευστοποιήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του MSCI, ολοκληρώθηκε πτωτικά η εβδομάδα συνεχίζοντας για πρώτη φορά φέτος την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο το σκηνικό μεταβλητότητας βελτιώθηκε, ως προς το μέγεθος των διακυμάνσεων, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ένδειξη ενεργοποίησης ενδιαφέροντος στην γρήγορη πτώση από τα φετινά υψηλά.

Το ενδιαφέρον των Επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών, με τα σενάρια, πλέον, να αποτυπώνονται σε εταιρείες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν Κυβερνήσεις, θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το Εκλογικό Σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών, το αργότερο, θα κληθεί να εκλέξει Κυβέρνηση. Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία, αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των Κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της Επενδυτικής Κοινότητας, η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο στην Αγορά, θέτοντας γραμμή προς γραμμή τους στόχους για την πορεία των μεγεθών της Τράπεζας ως το 2022. Το πλάνο στοχεύει σε δείκτες που θα επαναφέρουν την Τράπεζα σε μεγέθη κανονικότητας, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (5%) και ισχυρής κερδοφορίας (600 εκατ. ευρώ), από την αναδιάρθρωση κόστους και μείωση των πιστωτικών απομειώσεων. Σαν στόχευση, έχει πολλές ομοιότητες με το τριετές πρόγραμμα της Eurobank, η οποία θα κινηθεί με την άνεση της γρήγορης μείωσης των NPEs, μετά την συγχώνευση της με την Grivalia.

Ο κλάδος φαίνεται να έχει, πλέον, ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του στο να δώσει κάποια νούμερα για το μέλλον και ενδεχομένως οι εποπτικές αποφάσεις για την συμβατότητα του πλάνου του ΤΧΣ, ή της ΤτΕ να επιταχύνουν την δημοσίευση αντίστοιχων πλάνων και από τις άλλες δύο Τράπεζες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 721 μονάδες και εδώ και έξι συνεδριάσεις φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων.

Η αλληλουχία των “μαύρων και λευκών σωμάτων” στις συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη, υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά φέτος.

Από την άλλη πλευρά “το φρένο στην ταχύτητα της πτώσης” και το σταδιακό “μάζεμα” των διακυμάνσεων, δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες.

Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό “κάδρο” και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι, επί του παρόντος, να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά, κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των Διεθνών Αγορών.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν την ψυχραιμία τους μετά από άλλη μια εβδομάδα κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων των ΗΠΑ-Κίνας, με το συναίσθημα να γίνεται πιο φωτεινό αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα άρουν τους δασμούς στη Βόρεια Αμερική.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,6%, και στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,47%, αντανακλώντας τα μέτρια κέρδη στις αγορές της περιοχής μετά την βύθιση του δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου την Παρασκευή, με απώλειες -3% στην εβδομάδα.

Οι μετοχές της Αυστραλίας στήριξαν τη διάθεση της αγοράς για σταθεροποίηση, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, αφότου ο κεντροδεξιός Φιλελεύθερος Εθνικός Συνασπισμός πέτυχε μια νίκη σοκ στις ομοσπονδιακές εκλογές, χτυπώντας το αριστερό Εργατικό Κόμμα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται επίσης ότι θα οδηγήσουν στην άνοδο των αγορών στην Ινδία. Τα μερίδια αγοράς μετοχών της NSE στη Ινδία αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +2,52%, και η ρουπία ενισχύθηκε από τις δημοσκοπήσεις μετά την έξοδο από τα εκλογικά κέντρα που έδειξαν ότι η Ινδή πρωθυπουργός Narendra Modi είναι πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι μετοχές στις ευαίσθητες στο εμπόριο αγορές της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν ενισχύθηκαν επίσης. Ο KOSPI της Σεούλ αυξήθηκε κατά 0,6% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,04%,.

Τα συμβόλαια S & P 500 e-mini των ΗΠΑ σημείωσαν επίσης άνοδο, σημειώνοντας άνοδο 0,3% μετά τις απώλειες της Wall Street την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα άρουν τους δασμούς για τον καναδικό χάλυβα και το αλουμίνιο, ωθώντας τον υπουργό εξωτερικών του Καναδά να υποσχεθεί τη γρήγορη επικύρωση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας της Βόρειας Αμερικής.

Η επιφυλακτική αισιοδοξία απέτυχε να ωθήσει ψηλότερα τα κινεζικά μπλε τσιπ, με τον δείκτη της Σαγκάης σε πτώση -1% και στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,85%.

Ο δείκτης μετοχής Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,3% και στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,24%,, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επιταχύνθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο.

Τα μετριοπαθή κέρδη τη Δευτέρα ήρθαν ακόμη και αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν επιφυλακτικές ​​από την ένταση στο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, αφού η διοίκηση Trump την περασμένη εβδομάδα έθεσε την Huawei Technologies Co Ltd σε μαύρη λίστα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα