H Kίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εκφοβισμό

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 17:52
UPD:17:55
REUTERS/Bobby Yip

Η Κίνα συνεχίζει να εξαπολύει φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποφεύγει ακόμη να ξεκαθαρίσει το πώς σκοπεύει να απαντήσει στη διπλή επίθεση με τους δασμούς και την ένταξη της Huawei στη μαύρη λίστα. 

Μετά τις πρωινές επισημάνσεις σε κρατικά μέσα ότι δεν υπάρχει νόημα αυτή τη στιγμή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά και την προειδοποίηση να μην υποτιμά κανείς την Κίνα, το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου. Ο Γκάο Φενγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συμπεριφορά εκφοβισμού» (bullying) και τόνισε πως είναι «απογοητευτικό, που με τις μονομερείς ενέργειές τους κλιμακώνουν τις εμπορικές διαμάχες και προκαλούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις». 

Σημείωσε πως οι δύο πλευρές είχαν «ανοιχτή και εποικοδομητική» επικοινωνία κατά τον 11ο γύρο των συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αιφνιδιάσουν με την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης για την προστασία των δικτύων IT, η οποία θεωρείται ότι στοχεύει πρωτίστως στην Huawei. 

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να διορθώσει τις εσφαλμένες αυτές κινήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομο για να αποφευχθεί πιο ισχυρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές» κατέληξε. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα