ΠΣΕ: Η εξωστρέφεια μονόδρομος- Κρίσιμη η ευρωπαϊκή αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές

Φόβοι για τον αντίκτυπο από την ευρωπαϊκή επιβράδυνση, καθώς η Ε.Ε. απορροφά το 70% των ελληνικών εξαγωγών
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 14:13
UPD:14:16
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Κρίσιμο θεωρεί η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, να μπει στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης, ενόψει των Ευρωεκλογών και της ανάδειξης των Ελλήνων εκπροσώπων στο ΕΚ, η στήριξη των ελληνικών εξαγωγών. Όπως εκτιμά, τα οφέλη της Ελλάδας από την παρουσία στην ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητα πολλά και το πρόσημο σε κάθε περίπτωση θετικό. Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις κύριες αγορές που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και απορροφούν σχεδόν το 70% των ελληνικών εξαγωγών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η επένδυση στην Εξωστρέφεια είναι μονόδρομος», σημειώνει η κα Σακελλαρίδη. H ίδια εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία για μια πιθανή κάμψη του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών για το τρέχον έτος, λόγω των διεθνών συνθηκών. Υπογραμμίζει ότι ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, είναι προφανές ότι θα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές. Την ίδια ώρα, προβληματίζει τον κλάδο και ο εμπορικός πόλεμος, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ΠΣΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, η χώρα καλείται να πάρει καθοριστικές αποφάσεις και να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι ανταγωνιστικό και θα αντέχει στους κραδασμούς. Επίκεντρο αυτή της προσπάθειας πρέπει να είναι οι eξαγωγές, οι οποίες στήριξαν την εθνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν να αποτελούν βασικό καταλύτη ανάπτυξης. Κόντρα στις αντιξοότητες, εσωτερικές και εξωτερικές, κατάφεραν την περσινή χρονιά να καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στα σε 33,34 δισ. ευρώ (+15,8% σε σχέση με το 2017). Όλα αυτά, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν ήρθαν τυχαία, αλλά χάρη στην σκληρή και μεθοδική δουλειά των Ελλήνων Εξαγωγέων που ενίσχυσαν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. 

Το μήνυμα που περνούν οι εξαγωγείς είναι ότι απαιτείται χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια και τις Επενδύσεις, με ευρεία συναίνεση του πολιτικού κόσμου, η οποία θα κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και θα σταματήσει το ολέθριο brain drain και το αιματηρό «business drain» που υπονομεύει την προοπτική της χώρας, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η Στρατηγική, ειδικότερα, πρέπει να στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από τη μείωση της φορολογίας, την αποκατάσταση της χρηματοδότησης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού brand name, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην παροχή κινήτρων για τη συνεργασία των παραγωγών για την τροφοδοσία των διεθνών αγορών.

Πιο αναλυτικά «κωδικοποιώντας» τις προύποθέσεις για την αύξηση των Ελληνικών Εξαγωγών,  ο ΠΣΕ αναφέρει τα εξής:

-Στη νέα εποχή που ξημερώνει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και τη σκληρή εποπτεία, οφείλει η χώρα να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την οικοδόμηση  μιας βιώσιμης οικονομίας που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην εγχώρια παραγωγή. Μόνο έτσι τεθούν οι βάσεις για να παράγονται μόνιμα πλεονάσματα και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην άρση των αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανάκαμψη.

-Είναι ζωτικής σημασίας να ξεφύγει η χώρα από την «παγίδα» της χαμηλής παραγωγικότητας που ταλανίζει την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι, θα σταθεί με αξιώσεις στο παγκόσμιο στερέωμα και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Η επένδυση στις εξαγωγές είναι μονόδρομος.

-Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αυξήσει κατακόρυφα το εξαγωγικό της αποτύπωμα και να αποτελέσει μια υπολογίσιμη εξαγωγική δύναμη σε διεθνή κλίμακα. Και γιατί όχι -κάποια στιγμή- να φθάσει να θεωρείται μια από τις υπερδυνάμεις του χώρου. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να χαράξει μια εθνική στρατηγική που θα εστιάζει στην άρση των εμποδίων και θα διευκολύνει το έργο των εξαγωγέων. Που θα καταπολεμά τη γραφειοκρατία και θα στηρίζει με νέα και φθηνή χρηματοδότηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Που θα μειώσει την υψηλή φορολογία που ταλανίζει σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και υπονομεύει τις προοπτικές της. Και το κυριότερο θα δίνει κίνητρα για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης.

Κατά τον ΠΣΕ, η συγκυρία είναι ιδανική και η ευκαιρία που ανοίγεται δεν πρέπει να χαθεί, υπό την έννοια ότι ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και ισχυρών κλυδωνισμών, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και σταδιακά ανακάμπτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα