Ταχύτητα ανέβασε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τους ρυθμούς αύξησης των τιμών καταναλωτή στο 1,7% από 1,4% του προηγουμένου μηνός, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,1%, από 1% του Μαρτίου. από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ζώνης του Ευρώ.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,7%, έναντι αύξησης 1% του Μαρτίου. Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων προσφέρει ανακούφιση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή οδεύουν κοντά στο στόχο 2% της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η βασική εντολή της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και ότι καθορίζει συγκεκριμένη εντολή τη νομισματική της πολιτική.
Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε στα τέλη του 2018 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη διάρκεια του οποίου αγόρασε ενεργητικό -κυρίως κρατικά ομόλογα- συνολικής αξίας 2,6 τρισ. ευρώ. Με την οικονομία όμως να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, η ΕΚΤ προς το παρόν έχει «παγώσει» για φέτος τα σχέδια για αύξηση επιτοκίων, ενώ έχει προαναγγείλει τρίτο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Μεταξύ των χωρών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Πορτογαλία (0,9%),.Ελλάδα(1,1%) και Ιταλία(1,1%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,1%, ξεπερνώντας το στόχο 2% της ΕΚΤ. Στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,5% από 1,3 % του Μαρτίου.
naftemporiki.gr