Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία της Ευρωζώνης

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 12:45
UPD:12:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέβασε ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο, έχοντας ως στήριγμα την επιτάχυνση της γερμανικής «ατμομηχανής» και την έξοδο της Ιταλίας από την ύφεση. Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ επιταχύνθηκαν στο 0,4% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, από 0,2% στους τρεις τελευταίους μήνες του 2018. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή, στο 1,2%, όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής(Eurostat).

H επιτάχυνση σε επίπεδο τριμήνου οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, με τη μεγαλύτερη οικονομία να αναπτύσσεται 0,4%, έπειτα από μηδενική ανάπτυξη του προηγουμένου τριμήνου. Ελπιδοφόρα και τα μηνύματα από την Ιταλία, που εξήλθε της ύφεσης -έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ επί δύο διαδοχικά τρίμηνα- με ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μεταξύ των υπολοίπων χωρών-μελών, ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της ισπανικής οικονομίας, με ανάπτυξη 2,4% σε ετήσια βάση από 2,3% του προηγουμένου τριμήνου. Η Γαλλία -η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- κατάφερε επίσης να ανεβάσει ταχύτητα, με ανάπτυξη 1,1% από 1% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018.

Η ταχύτερη ανάπτυξη δίνει ώθηση και στην απασχόληση, με τον αριθμό των απασχολουμένων στη Ζώνη του Ευρώ να αυξάνεται κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις της Ευρωζώνης δικαιώνουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι έχει μεταθέσει για την επόμενη χρονιά μια κίνηση αύξησης επιτοκίων, ενώ έχει εξαγγείλει τρίτο γύρο χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα