Απότομη πτώση στην Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις και στη Wall Street
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 00:01
UPD:00:09

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκομίσουν κέρδη στον τραπεζικό τομέα καθώς οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

Τις μεγαλύτερες απώλειες συγκέντρωσε ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειας έπειτα από το πρόσφατο ράλι εν μέσω φημολογίας συγχωνεύσεων ενώ οι εταιρείες πετρελαίου και οι εταιρείες εξόρυξης σε συνδυασμό με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών με επικεφαλής την Vodafone άσκησαν έντονες πιέσεις στην αγορά.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων συγκαταλέγεται η εταιρεία κολοσσός ενέργειας EDF με απώλειες 5,4% ενώ η μετοχή της BP κατέγραψε πτώση 2,2% και της Total 1,7% καθώς προβλέπεται άνοδος της τιμής του αργού ενώ απώλειες 3% κατέγραψε και η μετοχή της Rio Tinto.

Αντίστοιχες ήταν οι τάσεις και στα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε πωλήσεις μετοχών έπειτα από στοιχεία που υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Mεγάλη πτώση 5,3% σημείωσε η μετοχή της Google στο Nasdaq έπειτα από δηλώσεις του οικονομικού της διευθυντή για μείωση της ανάπτυξης.

Η μετοχή της Yahoo σημείωσε αντίστοιχα πτώση 1,6% ενώ της κινεζικής Baidu.com 5,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες 2% στα blue-chip του Dow Jones συγκέντρωσε η Boeing Co. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά από ανακοίνωση της Αυστραλίας ότι θα συνάψει παραγγελία με την ανταγωνίστρια Lockheed Martin Corp.

¶νοδο 0,8% σημείωσε χθες ο δείκτης Nikkei κατοχυρώνοντας μετά βίας κέρδη για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση καθώς οι φθηνές μετοχές σημείωσαν άνοδο λόγω προσδοκιών κερδών ενώ οι μετοχές των εταιριών επεξεργαστών όπως η Advantest Corp. κατέγραψαν απώλειες έπειτα από αναθεώρηση προς τα κάτω των πέντε μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών κατασκευής επεξεργαστών.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα