Σε μία κίνηση που βάζει πρωτίστως στο στόχαστρο τους κινεζικούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και στέλνει ένα μήνυμα διεθνώς, ο Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε κατάσταση «έκτακτης εθνικής ανάγκης», προκειμένου να προστατεύσει τα αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών από «ξένους αντιπάλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ήδη εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο επί της ουσίας απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να αγοράσουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από ξένους προμηθευτές, που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Δεν κατονομάζεται καμία εταιρεία, αλλά βασικός στόχος είναι η Huawei. Παράλληλα δίνεται όμως και η δυνατότητα για πιέσεις και σε άλλες ξένες μεγάλες επιχειρήσεις.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου να προσθέσει την Huawei στη λίστα των νομικών οντοτήτων από τις οποίες αποαγρεύεται να αγοράζουν τεχνολογία οι αμερικανικές επιχειρήσεις χωρίς κυβερνητική έγκριση.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται, μετά και την αύξηση των δασμών στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αποφεύγει την όποια αναφορά στη σινο-αμερικανική διαμάχη και επισημαίνει ότι το διάταγμα έχει ως στόχο «να προστατεύσει την Αμερική από ξένους αντιπάλους, που ενεργά και ολοένα και συχνότερα προκαλούν και εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία στις υποδομές και υπηρεσίες τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας». Με το διάταγμα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να «απαγορεύσει συναλλαγές, που συνιστούν απαράδεκτη απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Την απόφαση καλωσόρισε ως εξαιρετικά σημαντική η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, με τον πρόεδρό της, Άτζιτ Πάι να σχολιάζει πως πρόκειται για καθοριστικό βήμα προς την καλύτερη προστασία των αμερικανικών δικτύων.
Δεν έχει προς το παρόν υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Πεκίνο. Η Huawei σε χθεσινή ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για «αδικαιολόγητους περιορισμούς», που εγείρουν «σοβαρά νομικά ζητήματα». Αν και αρνείται κάθε κατηγορία περί κατασκοπείας, δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες μη- κατασκοπείας με κυβερνήσεις, προκειμένου να κάμψει τις όποιες ανησυχίες.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, δεν την έχουν αποκλείσει από την ανάπτυξη δικτύων 5G, όπως θα ήθελε ο Τραμπ, αλλά έχουν ακολουθήσει μία μέση οδό, θέτοντας πιο αυστηρούς όρους και δικλείδες ασφαλείας.
naftemporiki.gr