Μπορεί το bitcoin να αποτελεί τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, η κυριαρχία του όμως φαίνεται πως απειλείται από τη σταθερή άνοδο των περίπου 2.000 μικρότερων ψηφιακών νομισμάτων, των επονομαζόμενων altcoins.
H απότομη άνοδος και πτώση του bitcoin -έχοντας απογειωθεί έως και τα 20.000 δολάρια στα τέλη του 2017 για να χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του την επόμενη χρονιά- οι φόβοι για μια νέα φούσκα, αλλα και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις απο χάκερ φαίνεται να επισκιάζουν τη «λάμψη» του bitcoin, παρόλο που η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έχει επανέλθει δυναμικά στο ραντάρ των επενδυτών, με το bitcoin να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 8.000 δολαρίων.
Τα altcoins φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος έναντι του μεγαλύτερου «ξαδέλφου» τους. Το bitcoin αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων -η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 240 δισ. δολάρια- από 90% μόλις πριν από μία διετία. Από την άλλη πλευρά η πορεία των εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων -όπως τα ethereum, Binance Coin, Bitcoin Cash, Tether, Monero και Dash- παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις του bitcoin. Tα δύο μεγαλύτερα altcoins το ethereum και το XRP, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα-πέμπτο της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με κεφαλαιοποίηση 22 και 17 δισ. δολαρίων αντιστοίχως.
Παρά τις προκλήσεις από τα εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα, η αξία του bitcoin έχει σχεδόν διπλασιασθεί από τις αρχές του έτους, έχοντας επιδοθεί σε ράλι με κέρδη σχεδόν 30% τις τελευταίες ημέρες, αγγίζοντας χθες τα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου. Πέρυσι, όμως είχε χάσει σχεδόν τα δύο-τρίτα της αξίας του. Η έντονη μεταβλητότητα έχει αποθαρρύνει τους mainstream επενδυτές, από συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι διαχειριστές ενεργητικού, η συμβολή των οποίων θεωρείται σημαντική για την ενίσχυση του κύρους του ως περιουσιακού στοιχείου και όχι ως εργαλείου για τους κερδοσκόπους που το θεωρούν πολλοί.
Το bitcoin δυσκολεύεται επίσης να πείσει τους επιφυλακτικούς ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο ψηφιακών πληρωμών.