Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 15:21
UPD:15:22
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη του έτους, αλλά απέφυγαν να ανακοινώσουν την όποια άλλη απόφαση. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να αποτιμήσουν καλύτερα τις προοπτικές για την εξασθενημένη οικονομία της Ευρωζώνης που έχει να αντιμετωπίσει παλαιούς, επίμονους, αλλά και νέους κινδύνους. 

Πέντε εβδομάδες μετά την απόφαση να προαναγγείλει νέο γύρο φθηνών δανείων για τις τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως και αναμενόταν, να κρατήσει στάση αναμονής έως ότου έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία για το πώς θα εξελιχθούν εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και το Brexit. Θα περιμένει πιθανότατα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο πριν αποφασίσει νέα μέτρα. 

Σε λίγη ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) θα αρχίσει η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει λίγο περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα, με τις ανησυχίες οικονομολόγων και επενδυτών να είναι στραμμένες σε Γερμανία και Ιταλία. 

Θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι θα δεχθεί ερωτήσεις και για πιθανά μέτρα, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα