Χ.Α.: Υποχωρεί στις 730 μονάδες, με το βλέμμα στην κάλπη

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 12:38
UPD:12:57
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρνητικό είναι σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αιπό το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί εν όψει εκλογών kαι κυρίως από την παροχολογία. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα το πακέτο των θετικών μέτρων, αλλά οι θεσμοί έχουν ενστάσεις. Κυρίως φαίνεται να τους προβληματίζει το γεγονός ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας μπαίνει ως «εγγύηση». 

Υπό τις συνθήκες αυτές και με την αγορά να έχει τις δικές της ενστάσεις για μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα κοντά στις 730 μονάδες. Συγκεκριμένα στις 12:30 μμ καταγράφει πτώση 0,8% στις 730,24 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ. 

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τράπεζες με τον δείκτης τους να υποχωρεί 1,73%. Σε μία ένδειξη της απόλυτης σχεδόν κυριαρχίας των πωλητών επί των αγοράστων, το σύνολο σχεδόν των κλάδων του Χ.Α. κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Διασώζεται μόνο ο κλάδος του εμπορίου με κέρδη 0,8%, ενώ οριακά σε θετικό έδαφος παραμένει και εκείνος των τηλεπικοινωνιών. 

Πέραν των τραπεζών, πτώση 1,3% καταγράφει και ο δείκτης εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται σαφώς και από τις πτωτικές τάσεις, που επικρατούν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Κίνας. 

Με τον Τραμπ να υιοθετεί άκρως επιθετική ρητορική και τους Κινέζους να απαντούν ότι δεν υποκύπτουν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση 0,6%. Στο -0,8% ο γερμανικός DAX, απώλειες 0,6% για τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο. Σχεδόν αμετάβλητος ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα