Chalco: 2,2 δισ. δολ. για project αλουμίνας στην Αυστραλία

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 08:24

ΤΗ μεγαλύτερη κινεζική επένδυση ετοιμάζεται να κάνει στην Αυστραλία, η Aluminum Corp. of China Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμίνας στον κόσμο, καθώς επιδιώκει να μειώσει τα ελλείμματα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αεροσκαφών και σκελετών αυτοκινήτων.

Η εταιρεία, γνωστή ως Chalco που κατά 70% ανήκει στην κυβέρνηση της Κίνας, θα υποβάλει την τελική της προσφορά, ύψους 2,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (2,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) μέχρι τον Μάϊο για ορυχείο βωξίτη στην Κουΐνσλαντ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Το ορυχείο έχει αρκετές πηγές για την παραγωγή αλουμινίου που περιλαμβάνεται στα αεροσκάφη 747-400 της Boeing Co.

Οι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Chalco και της Cnooc ψάχνουν στον κόσμο για πρώτες ύλες, επειδή οι προμήθειες δεν μπορούν να καλύψουν την έκρηξη της ζήτησης για αυτοκίνητα, εργοστάσια και οικιακές συσκευές στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Οι εταιρείες της Κίνας ενδέχεται να επενδύσουν 10 δισ. δολ. Αυστραλίας στην Αυστραλία, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλυτέρων παραγωγών αλουμίνας, άνθρακα, βωξίτη και σιδηρομεταλλεύματος.

Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, οδήγησε στην αύξηση κατά 53% των τιμών αλουμίνας το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο βωξίτης γίνεται αλουμίνα και στη συνέχεια αλουμίνιο. Η Αυστραλία έχει 22% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων βωξίτη παγκοσμίως, που μετατρέπεται σε αλουμίνα, ενώ η Κίνα, που αποτελεί το 1/ 10 της παγκόσμιας παραγωγής αλουμίνας, έχει μόνο 2%.

Οι μετοχές της Chalco σημείωσαν άνοδο 50 σεντς του δολ. του Χονγκ Κονγκ, ποσοστό 6,1%, φθάνοντας στα 8,65 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 8,60 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 11:37 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα