Η ακόρεστη δίψα των επενδυτών για ασφάλεια με... υψηλή απόδοση

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 08:37
UPD:08:47
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι επενδυτές που εμφανίζονταν ατρόμητοι τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, φαίνεται να ταράχτηκαν από τα εμπορικά πυρά των τελευταίων ημερών και ψάχνουν πια καταφύγια. Πού στρέφονται για να αποφύγουν μία αιμορραγία; Τα κρατικά ομόλογα είναι η πρώτη τους επιλογή, ενώ νομίσματα, όπώς το γιεν και το ελβετικό φράγκο, διατηρούν μαζί με το χρυσό τη λάμψη τους. Ωστόσο στο παιχνίδι έχει μπει για τα καλά και το αμερικανικό εταιρικό χρέος, για όσους επιζητούν ασφάλεια μετ'αποδόσεως. 

Στην αγορά κρατικού χρέους «βασιλιάς» είναι τα Bunds. Oι επενδυτές επιστρέφουν στη στρατηγική του να πληρώνουν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία του πλανήτη, προκειμένου να φυλάξουν στο ασφαλές χρέος της τα χρήμάτα τους. Έτσι η τιμή του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου επιδίδεται σε ράλι, ενώ η απόδοση έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,05% και ακόμη και έαν οι φόβοι περιοριστούν δεν προβλέπεται να ξεφύγει ιδιαίτερα από το μηδέν.

Αντιθέτως ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, που ήταν μέχρι στιγμής οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και ωφελημένοι του διεθνούς κλίματος, δέχονται το τελευταίο διάστημα πιέσεις ως επιλογές υψηλότερου ρίσκου. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι σήμερα στο 3,51% έχοντας ανέβει τις προηγούμενες ημέρες έως και το 3,54%.  H απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έχει σκαρφαλώσει στο 2,68%. 

Σημαντική ώθηση από την άλλη έχουν λάβει και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να έχει υποχωρήσει κοντά στο 2,4%, την ώρα που αναλυτές πριν από λίγους μήνες προέβλεπαν ότι θα υπερβεί το 3%. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη συνιστά η αύξηση της ελκυστικότητας των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων. Πρόκειται για πλήρη μεταστροφή της διάθεσης των επενδυτών απέναντι στο συγκεκριμένο στοιχείο ενεργητικού σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Η μεταστροφή στη στάση της Federal Reserve, η οποία έστειλε το σήμα, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων παγώνουν τουλάχιστον για φέτος, σίγουρα συνέβαλε σε αυτή την κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) προσφέρουν μέχρι στιγμής φέτος κέρδος 5,6% στους επενδυτές, ύστερα από ζημίες 2,2% το 2018. Ακόμη πιο αυξημένη είναι η όρεξη για junk ομόλογα, σε μία απόδειξη ότι οι επενδυτές κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις ακόμη και στις στιγμές της εντονότερης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Έτσι τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα κατηγορίας «σκουπιδιών» προσφέρουν κέρδος 8,3%, ύστερα από πτώση 2,3% το 2018, όπως προκύπτει από στοιχεία της Bank of America, που δημοσιεύει το πρακτορείο. 

Ακόμη και οι Ευρωπαίοι επενδυτές στρέφονται στο αμερικανικό εταιρικό χρέος, παρά το γεγονός ότι η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ σημαίνει για αυτούς υψηλότερο κόστος προστασίας (hedging). Aκόμη όμως και εάν υπολογίσει κανείς το κόστος τους για αντιστάθμιση κινδύνων, τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα προσφέρουν φέτος στους Ευρωπαίους κέρδος 3,1%, παρόμοι με εκείνο των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου (3,5%).

Η τάση αυτή των επενδυτών να αναζητούν σε κάθε γωνιά το κέρδος, αποκαλύπτεται και από την επιστροφή τους σε μία κατηγορία ενεργητικού, στην οποία τα τελευταία χρόνια είχαν γυρίσει την πλάτη ως άκρως ριψοκίνδυνη. Πρόκειτα για τα συνθετικά CDOs, τα οποία είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα