Ελλάδα και Ιταλία οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 09:56

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας οι εξαγωγές της χώρας το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το Νοέμβριο και κατά 11,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2004.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 17,2% σε μηνιαία βάση και κατά 9,7% σε ετήσια, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα το Δεκέμβριο να διευρυνθεί κατά 20,4% σε σχέση με το Νοέμβριο και κατά 9,3% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2004.

Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας παρέμειναν και το Δεκέμβριο η Ιταλία και η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, προς την Ελλάδα κατευθύνθηκε το 9,4% των συνολικών εξαγωγών και προήλθε το 15,3% των εισαγωγών ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ιταλία ήταν 72,6% (εξαγωγές) και 27,7% (εισαγωγές). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των εξαγωγών καταγράφτηκαν προς τη Σερβία – Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία ενώ των εισαγωγών από Ιταλία, Κίνα και Ρουμανία.

Παράλληλα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2005 καταγράφτηκε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές μηχανών - εξοπλισμού και οικοδομικών υλικών – μετάλλων καθώς και στις εισαγωγές μηχανών – εξοπλισμού, ορυκτών προϊόντων – ενέργειας και χημικών προϊόντων.

Πηγή: Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα