Οι επενδυτές επιλέγουν ξανά την ασφάλεια

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 21:05
UPD:21:07
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια δύο περίπου μηνών γνώρισαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, καθώς η αναζωπύρωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ και Κίνας επανέφερε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς από το 10% στο 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ.δολαρίων με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι θα απαντήσει με δικούς του δασμούς, σε μία εξέλιξη που ανεβάζει πάλι τους τόνους, τη στιγμή που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στο τελικό τους στάδιο. Το σκηνικό αυτό ώθησε ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επτά μονάδες βάσης. Χθες, διαμορφώθηκε στο -0,069%. Το διετές γερμανικό "είδε" την απόδοσή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού υποχώρησε χθες 0,74%, στο 2,439%, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης είχε βρεθεί προς στιγμή χαμηλότερα από την απόδοση των εντόκων τριμήνου, με την καμπύλη των ομολόγων να αντιστρέφεται και πάλι, για πρώτη φορά από το Μάρτιο.

Στην περιφέρεια, η ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκε, μετά τις ρευστοποιήσεις της εβδομάδας, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,685%. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια τριμήνου. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πριν από μία ημέρα ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. θα πρέπει  να καταργηθεί επειδή βλάπτει την οικονομία. Το σκηνικό αυτό έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών ότι η Ρώμη ανοίγει νέο μέτωπο με τις Βρυξέλλες όσο αφορά στη δέσμευσή της για τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε σταθεροποίηση με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 39 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε οριακά στο 3,49% με το spread στις 352 μονάδες βάσης. Ελαφρά αποκλιμάκωση και στους τίτλους πενταετίας και επταετίας, όπου οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 2,36% και 2,79% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σπεύδουν να επιμηκύνουν τις ωριμάνσεις των ομολόγων τους καθώς το κόστος δανεισμού μειώθηκε κάτω από το 1% από το 1,5% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της iBoxx. Τέσσερις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola HBC, εξέδωσαν ομόλογα την Πέμπτη, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα