Ομόλογα: Οι ανησυχίες βάζουν φρένο στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 18:50
UPD:19:07
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

«Ανάσα» σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές από τις τάσεις ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές, και αυτό παρά την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ εφήρμοσε στην πράξη τις απειλές για αύξηση των δασμών στο 25% από 10% στα κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά ομολόγων, οι ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια οδήγησαν σε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, αν και οι ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ για τις παροχές Τσίπρα δεν άφησαν περιθώρια για μεγάλη διόρθωση. Οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό χρέος εγείρουν ερωτηματικά στα σχέδια για μια επόμενη έξοδο στις αγορές.  Άνοδος και στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 1,01%, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο των 740 μονάδων.

Στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας 39 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, κάτω από το όριο του 3,49%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου 10ετούς ομολόγου να περιορίζεται στις 352 μονάδες βάσης. Μικρή διόρθωση και στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, με την απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 να υποχωρεί στο 1,23% και του πενταετούς στο 2,36%. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου(λήξης το 2025) υποχώρησε στο 2,79%.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες λόγω εμπορικού πολέμου έστρεψαν τους επενδυτές προς το καταφύγιο του γερμανικού χρέους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε χθες χαμηλά έξι εβδομάδων, στο μείον 0,069%, αν και χθες επέστρεψε κοντά στο μηδέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα