Εμπορικός πόλεμος: Σειρά έχουν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα;

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 16:19
UPD:16:23
REUTERS/MIKE SEGAR

Για τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τα αυτοκίνητα έχουν ανάλογο μερίδιο ευθύνης με την Κίνα για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Βέλη και κατά της Ευρώπης εξαπολύουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον των μεγαλυτέρων εμπορικών  εταίρων. Για τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τα αυτοκίνητα έχουν ανάλογο μερίδιο ευθύνεις με την Κίνα για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η BMW, ενδεχομένως να είναι τα επόμενα «θύματα» των αμερικανικών δασμών.

«Ο λόγος που τα αυτοκίνητα είναι πολύ σημαντικά στην εμπορική μας εικόνα είναι ότι σχεδόν το ήμισυ του εμπορικού μας ελλείμματος προέρχεται από ένα και μοναδικό προϊόν, τα αυτοκίνητα, και περίπου το άλλο ήμισυ του εμπορικού μας ελλείμματος προέρχεται από την Κίνα», δήλωσε ο κ. Ρος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Το υπουργείο Εμπορίου είχε στείλει τον Φεβρουάριο τη γνωμοδότηση περί των κινδύνων που συνιστούν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ οι εισαγωγές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Ρος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει αποφασίσει έως τις 18 Μαϊου εάν θα επιβάλει ή όχι δασμούς.

Εάν η Ουάσιγκτον στραφεί εναντίον της Ευρώπης με δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα έντονο για τη Γερμανία. ΗΕυρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Ο κ. Ρος κατέστη σαφές ότι το εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί το βασικό κίνητρο που οι ΗΠΑ στρέφονται κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών. «Για να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την Κίνα ως οντότητα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα αυτοκίνητα ως γραμμή παραγωγής», δήλωσε ο κ. Ρος.

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αναταράξεις στις αγορές με τις απειλές -που έκανε σήμερα πραγματικότητα- για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων, με την Κίνα σε ετοιμότητα να απαντήσει, με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα