Έτοιμη για δασμούς 20 δισ. δολ. η Ε.Ε.

Λίστα 11 σελίδων με αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 12:56
SOOC/Alexandros Michailidis

Από την έντυπη έκδοση

Στην αντεπίθεση περνάει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο εμπορικό μέτωπο που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ με την Ευρώπη, απαντώντας με το ίδιο νόμισμα στις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για δασμολόγηση στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 11 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις προς την Airbus.

Η Ε.Ε. κατάρτισε μία λίστα 11 σελίδων με αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. δολαρίων, στα οποία θα επιβάλει δασμούς σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους, όπως έκανε γνωστό με χθεσινή ανακοίνωση. Η λίστα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προϊόντα όπως αεροπλάνα, τρακτέρ, τσάντες χειρός, παιχνιδομηχανές και αγροτικά αγαθά, θα είναι διαθέσιμη έως και τις 31 Μαΐου για δημόσια διαβούλευση, ενώ ενδέχεται στη συνέχεια να αναθεωρηθεί. 

Αερομαχίες

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει, με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου, ότι προτίθεται να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων, για τις παράνομες επιδοτήσεις της Ευρώπης στην Airbus, επιδοτήσεις οι οποίες ήταν επιβλαβείς για την αμερικανική ανταγωνίστρια Boeing, όπως διατείνεται. Η Ε.Ε., από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επίσης επιδότησαν παράνομα την Boeing, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να αποταθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στα διαιτητικά όργανά του 15 χρόνια πριν. 

Η διαιτησία του ΠΟΕ έχει αποφανθεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενεργήσει παράνομα, χωρίς όμως να έχει πάρει κάποια απόφαση ή να έχει ορίσει ποινές ή πρόστιμα. Η καταγγελία των ΗΠΑ χρονικά προηγείται, με αποτέλεσμα η οριστική απόφαση να υπολογίζεται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αυτή για την καταγγελία της Ε.Ε. αναμένεται το 2020. Οι δύο πλευρές, πάντως, έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ ενός μεταξύ τους διακανονισμό, από την εκατέρωθεν εφαρμογή δασμών. 

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και η χθεσινή δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή για τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι αυτές διεξάγονται χωρίς προϋποθέσεις και έχουν ως στόχο ένα δίκαιο αποτέλεσμα». 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η κατάρτιση της λίστας έγινε με το σκεπτικό να έχει τον ελάχιστο αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να δημιουργήσει αναστάτωση στην άλλη πλευρά (στις ΗΠΑ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα