Uber: Με αξία 82 δισ. περνάει το κατώφλι του χρηματιστηρίου

Η συντηρητική αποτίμηση αντανακλά την προσπάθεια να αποφύγει την τύχη της Lyft
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 11:47
UPD:14:14
REUTERS/ANDREW KELLY

Η Uber όρισε τελικά την τιμή για τη διάθεση των μετοχών της στο χαμηλότερο σημείο του εύρους προσδοκιών. Έτσι ετοιμάζεται γι το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο με την αξία της να αποτιμάται στα 82 δισ. δολάρια, όταν πριν από λίγο καιρό οι πληροφορίες την ήθελαν να στοχεύει σε αποτίμηση 90-100 δισ. και αναλυτές προέβλεπαν ότι η IPO θα της προσδώσει αξία έως και 120 δισ. δολαρίων. 

Η αμερικανική εταιρεία εκμίσθωσης οχημάτων μέσω κινητού ζητεί από τους επενδυτές να καταβάλλουν το ποσό των 45 δολαρίων για κάθε μετοχή της. Η επιλογή μίας «συντηρητικής» διατίμησης αντανακλά την προσπάθειά της να αποφύγει την τύχη της ανταγωνίστριάς της Lyft, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν έως και πάνω από 30% μετά την πρόσφατη αρχική δημόσια εγγραφή της. 

Η Uber έχει επεκταθεί δυναμικά ανά τον πλανήτη, αλλά δεν έχει ακόμη εμφανίσει κέρδη. Από ιδρύσεώς της το 2009 έως σήμερα έχει έλθει αντιμέτωπη με ζημίες ύψους 9 δισ. δολαρίων. Το 2018 ενώ είδε τα έσοδά της να απογειώνονται 42% στα 11,3 δισ. δολάρια, εμφάνιζε ζημίες 1,8 δισ. δολαρίων. Και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ζημιά σχεδόν 1 δισ. 

Πολλοί αναλυτές και επενδυτές πάντως πιστεύουν στη δυναμική της και θεωρούν ότι σύντομα θα έρθουν και τα κέρδη. Για αυτό και ανυπομονούσαν να την δουν να περνάει το κατώφλι του χρηματιστηρίου.

Η αρχική δημόσια εγγραφή της συνοδεύεται ωστόσο και από διαμαρτυρίες των οδηγών της, που ζητούν από την εταιρεία να μειώσει την προμήθεια που λαμβάνει και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα