Γερμανία: Η αύξηση των εξαγωγών «φουσκώνει» το πλεόνασμα

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 11:44
UPD:11:53
REUTERS/FABIAN BIMMER

Την ώρα που εντείνονται οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, φοβούμενη μήπως η Ουάσιγκτον κλιμακώσει την ένταση και εναντίον των Βρυξελλών, ο γερμανικός εξαγωγικός κλάδος εμφανίζεται ανθεκτικός στις πιέσεις. Οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο τον Μάρτιο, με το πλεόνασμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να διπλασιάζεται σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγουμένου μηνός.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,5% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ και οι εισαγωγές -που είναι ενδεικτικές της εσωτερικής ζήτησης- αυξήθηκαν 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή. Τα στοιχεία διέψευσαν ευχάριστα τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που ανέμεναν υποχώρηση των εξαγωγών, λόγω εμπορικών εντάσεων. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας σχεδόν διπλασιάσθηκε, στα 30,2 δισ. ευρώ(34 δισ. δολάρια), το μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας. Το εμπορικό ισοζύγιο έδειξε πλεόνασμα 20 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αυξημένο έναντι του πλεονάσματος, ύψους 18,7 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.

Τα θετικά στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία θα ξεπεράσει τον σκόπελο της επιβράδυνσης, ανεβάζοντας ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο και παρά τις προκλήσεις λόγω των εμπορικών εντάσεων. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη μόλις στο 0,5% φέτος, επικαλούμενη εξωγενείς προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός πόλεμος.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα